cause it took so long to bake it

Flera av mina grannar har haft julstjärnor och ljusstakar i sina fönster länge. Minst en månad eller så. Själv har jag alltid adventspyntat till första advent (Vad annars? Man kan ju inte adventspynta till allhelgona? Då är det väl inte adventspynt...?) Resten av julpyntet har åkt fram dagen före julafton, men numera kör jag alltihop till första advent. Förmodligen för att jag inte längre har julgran. Efter renoveringen fanns det helt enkelt inte plats för någon gran längre. 
 
Ikväll har jag satt jullimpan och advents/julpyntat. Det är så jäkla fullt upp fram till jul och det här är den enda kvällen med efterföljande hemmavarande ledig morgon som jag har att tillgå så det är bara att köra. Jullimpan heter egentligen Mormors limpa och den har bakats i generationer! Det är ett bröd som lämpar sig alldeles ypperligt till såväl dopp i grytan som skinksmörgås. Här är receptet, nedskrivet av min mamma.
 
Rör samman 1 liter kokande vatten med rågsikt till en fast deg. Linda in bunken i tidningpapper eller en filt, den håller sig varm, och låt vila 2 1/2 - 3 timmar. Tag bort filten (papperet) och degen svalna (ej riktigt kall). Jag brukar sticka ner en kökstermometer och ställa in den på 37 grader.
 
Rör ett paket (50 gram) jäst i lite socker flytande, blanda i degen och sätt om så erfordras till mer rågsikt. Lägg över bunken och låt degen jäsa över natten.
 
Tillsätt 1 knapp kaffekopp strösocker, 1 dl sirap, lite salt (ca 1 tsk) och vetemjöl. Degen får jäsa och naggas och bakas sedan ut till runda limpor, som naggas med gaffel, får jäsa igen, gräddas i medelvarm ugn, 200-225 grader. Pensla med sirapsvatten medan limporna är varma, både på över och undersidan.
 
That´s it. Det kursiva är min egen notering. Nu är det inte så enkelt som att jag bara gör en sats. Vanligtvis göra jag två, men i år gör jag tre. Jag känner nämligen ett visst ansvar gentemot mina två bröder, Bo och Håkan, och deras familjer. De kan ju inte dippelidoppa köpesvört! Den blir ju bara slem i grytan!
 
Bilbesiktningen gick i alla fall alldeles utmärkt. Jag åkte visserligen till fel station först, men insåg mitt misstag och hann köra ut till Storheden där jag hade bokat tid. Det kändes bra att ha tvättat bilen innan även om själva tvätten lämnade lite att önska. 
 
 
Men jag orkade inte klaga. Det var den sjätte tvätten på ett stämpelkort så den var ändå gratis.
 
Jag har uppdaterat min informationstavla. Katarina undrade om jag kommer hem till jul. Nåja, så farligt är det ju inte. Man måste ju få roa sig medan man är ung...
 
 


Kommentarer
carina alm

tack för receptet ska prova trevlig 1 advent

2013-11-29 @ 23:57:56


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Boellas

Blond, bitter och besserwisser

RSS 2.0