Scissor sisters

Efter en tids harmoni på jobbet har jag invaggats i föreställningen att människan är god. Folk har varit glada, charmiga, snälla, hjälpsamma och så vidare. Till idag, när en kvinna dängde en packe möbelband i disken och sa:
- Har ni inga bredare än de här?

Många kunder tror att vi har en lucka i taket bakom vilken vi gömmer varor vi inte vill sälja. Till exempel lite bredare möbelband. Eller en trettionionde färg av snedslåarna. Eller neongula dragkedjor. Eller vackrare knappar än dem vi har framme. Eller äkta gore-tex. 

- Det där torde vara den gängse bredden på möbelband, sade jag. Är de bredare kan det vara svårt att få snygga hörn och svängar.
- Men de är ju så DYRA! sa kvinnan upprört och pekade på prislappen med ett av sina guldringsprydda fingrar. Jag behöver ju femton meter! Vad blir det?!
Jag räknade snabbt ut att femton multiplicerat med hutlösa 18:50 blir 277:50. Ett tämligen facilt pris för en så stor mängd möbelband. Kvinnan blev upprörd och fortsatte:
- Men räcker det inte om jag betalar femton kronor metern?
Jag drog ett djupt andetag innan jag föreslog att hon skulle åka till en tapetserare och titta på möbelband. Framförallt på priserna.
- Eftersom bandet kostar 18:50 så räcker det givetvis inte, sa jag och gick in i förrådet för att hugga en Fiskars skräddarsax i en gammal kudde igen och igen och igen.

När jag kom ut i butiken igen stod min kollega och rullade in de fem-sex meter av bandet hon hade dragit ut och av kunden syntes inte ett spår. Hon hade plötsligt kommit på att det nog var för smalt i alla fall. Jag vill gärna porta henne eftersom hon fick mig att återigen förlora tron på mänskligheten. När jag nu ändå är i gnällartagen vill jag passa på att klaga på alla de inobservanta individer som ser en röd lapp i ena änden av affären och därmed inbillar sig att hela sortimentet är prissänkt med 50%. De köper fem meter av ett tyg och när de skall betala säger de förvånat:
- Men det var ju halva priset!
- Nej, säger vi vänligt. Inte på det här tyget. Däremot är det halva priset på tygerna i hyllan bredvid. De som är märkta med stora röda lappar och som ligger under en skylt där det står att just de tygerna är prissänkta. 
Vissa insiktsfulla typer inser att misstaget är deras eget och förbannar, helt riktigt, sig själva, medan andra helt och hållet anser att det är personalens fel. Allting. 

Men hallå! Om det finns några ställningar med prissänkta varor på Stadium, inte farao är det väl ändå någon som tror att ALLT i butiken reas?! Eller?

Nu är jag lagom uppjagad för att betala månadens räkningar. Fridens!

 

Tårar, små tårar faller på min kind

Det är möjligt att jag drabbats av ytterligare en åkomma som är ett tecken på stigande ålder, trots mina späda år, men det är väl onekligen oftast på äldre människor som man kan se tårar rinna utmed kinderna utan att de egentligen gråter? Nu är det tredje vintern jag går omkring med vattniga ögon, och denna tredje är den värsta någonsin. Jag kan inte ens besöka frukt- och grönsaksavdelningen på Kvantum utan att tårarna börjar rinna. Det är liksom ingen hejd på dem. 

När jag går till jobbet hinner jag bara runt knuten så är det ajöss med dagens foundation och rouge. Åtminstone delvis, eftersom mina tårar plöjer djupa fåror i min omsorgsfullt lagda make up. Och apropå fåror så torkar den salta tårvätskan ut huden under ögonen vilket medför en förhöjd risk för påsar och rynkor. Jag förbrukar således en hel del fuktighetsbevarande ansiktskräm. Because I´m worth it.

Väl framme på jobbet fortsätter tårarna att rinna tills det är dags att gå hem. I stort sett.  

På detta problem finns det dock en lösning, och det är jag glad för eftersom det här på jorden finns så många mycket, mycket större problem som inte har någon lösning. Man kan låta operera in ett pyttelitet rör i vardera tårkanalen som får sitta i ett halvår innan man tar ut det och - VIPS! - har tårkanalerna blivit så vida att de kan forsla bort den besvärande tårvätskan. Bra, va?

Oo-de-lally, oo-de-lally! Golly, what a day!

Jag dansade med Robin Hood igår. Inte med världens mest generöse man, utan med mannen som har överkamningarnas överkamning. Man kan säga att han ger överkamningen ett ansikte. Hans sidbena är placerad två centimeter ovanför vänstra örat och tar slut ca sju centimeter från mitten av bakhuvudet. På högra sidan av huvudet är håret klippt i höjd med käklinjen. Den här mannen har glimten i ögat och är säkert väl medveten om att hans frisyr väcker reaktioner, och det är möjligt att det också är syftet med den. Igår var han klädd i en vit skjorta med svart krage och svarta manschetter. Till det bar han en svart slips med vita prickar. Lite speciellt och mycket stiligt, och han dansar dessutom väldigt bra. Men som sagt, fascinerande frisyr...

Det var Jannez som spelade på parken i Skellefteå, vilket betydde att jag dissade både Claes Lövgrens i Sunderbyn och Shake i Piteå även om det innebar en bilresa på typ 25-26 mil. Men det var det värt, ska jag säga!! Det är något genuint och speciellt med Jannez som gör att man blir glad bara av att se dem. Och även om de inte spelar den typ av dansbandsmusik som ligger mig varmast om hjärtat så spelar de otroligt dansbara låtar, som t ex Alan Parsons Projects Sooner or later. Udda! Tack och lov har de heller inte hamnat i något av de förödande facken MOGET eller MODERNT. Alla dansband vill väl spela musik som är lämplig att dansa till? En del spelar rock, en del spelar Radio Rix-hits, en del spelar "vanlig" dansbandsmusik och en del, som Jannez, skiter i om det är ny eller gammal
musik de spelar, bara det är bra låtar som är dansbara. Och de lyckas verkligen!!

Peo

Kjelle
Jag hade på mig min nysydda klänning, en munter historia i grått och svart. För att pigga upp hela kreationen tänkte jag mig ett par olivgröna strumbyxor till. Jag hade ju ett par, men som jag tidigare berättat så försvann de, tillsammans med mina övriga strumbyxor, ur mitt klädskåp under sommaren. På HM i London fanns det en hel vägg med dylika benkläder i de mest fantastiska färger, men på HM i Luleå fann jag bara bruna, grå och svarta. Ja, och så ett par turkosa. Jag köpte dem i brist på annat och gick vidare i min strumbyxjakt. På Kapp Ahl fann jag ett par lila, som jag också köpte, och efter långdragna överläggningar med min äldsta dotter enades vi om att jag skulle behålla de lila, vilket visade sig vara helt rätt. Jannez är ju nämligen klädda i svart, vitt och LILA! Jag hade kunnat vara gogo-dansös på en av högtalarna! Bara jag hade varit lite yngre och kanske lite full. Eller rejält berusad...


I torsdags efter jobbet väntade en rekreationsresa till Christin i Boden. Hon mötte mig i dörren med en drink i näven som förutom sprit, också innehöll allt som finns i en passionsfrukt. Slemmigt men mättande, som de säger i Lejonkungen.

Middagen, som bestod av rotsaksgratäng och rökt nötkött från Vindeln, serverades på den fantastiska Entré-servisen.

Efterrätten bestod av getost, fikonmarmelad, valnötter, små knortar av torkade aprikoser och pistagenötter samt tryffelost. Mmm... Smaksensation!

Dagen efter, på fredagen, sov jag tills jag åkte hem någon gång på eftermiddagen. Halva lördagen sov jag också bort och idag, söndag, har jag inte pallrat mig ur bingen förrän halv två. Men sedan förenade jag nytta med nöje när jag pratade med Ingrid i telefon medan jag åt frukost. I två timmar. Och nu är det middagsdags. Färsk kyckling med ris.

På torsdag kommer Thomas och Anna och på lördag skall vi till Malmberget på KF:s 100-årsjubileum (eller nåt sånt). Ska bli kul att höra Martinez! Men först väntar en härlig rotfyllning på torsdag morgon som kommer att utarma kropp och själ och portmonnä...

Broddway, åh Broddway

Det går ganska bra för mig just nu. Min ena brodd har sedan ett par veckor varit defekt efter att två dubbar släppt. Dessutom två dubbar bredvid varandra, varför jag endast haft grepp under själva framdelen av foten. Men det har gått alldeles utmärkt ändå, kanske främst därför att det inte har varit särskilt halt. Dock löste sig allting när jag på min promenad till jobbet på måndag morgon snubblade över en likadan brodd som min inkompletta! Någon vänlig själ hade helt enkelt sett till att tappa den mitt i min väg!

Jag såg mig omkring, men ingen verkade göra anspråk på den ensamma brodden, så jag tog raskt upp den och stoppade den i min väska. HURRA! Det är väl troligt att någon saknar sin brodd, men det finns ju nya på Claes Ohlsson. Lite spill får man räkna med ibland.

Lyckan över att ha ett funktionellt syrum i lägenheten känner inga gränser! I måndags sydde jag ihop både klänningen och mammas t-shirt. Därefter sydde jag två små kuddar. Efter förra sommarens nästan-diskbråck brukar jag ha en liten kudde i svanken när jag sitter. Det hjälper faktiskt. Första året kunde jag nästan inte sitta överhuvudtaget, men det blir bättre och bättre. Nu har jag små kuddar utplacerade lite här och där i lägenheten och i bilen. Och läsglasögon... Ålderstecken!? No way...

Så vill jag meddela att Flamingofyran nu är genomlyssnad och trots att man knappt kunde skönja spåren för alla repor, så hoppade inte nålen på ett enda ställe! Den lät lite raspig, men hallå! Tvättäkta vinyl! En så ruskigt bra skiva har nog aldrig gjorts, vare sig förr eller senare. Drifters Ikväll var också en upplevelse, eftersom själva låten Ikväll är just den låt som jag brukar sjunga för Thomas och som han bestämt hävdar att han aldrig någonsin hört. Men den finns, och jag har beviset! Jag skall spela den för honom och Anna när de kommer hit nästa helg. De ska få höra den igen och igen och igen och igen....

Till sist vill jag bara informera er, kära läsare, om att det i huvudstaden finns att köpa Plopp Lakrits. Detta enligt en tillförlitlig källa. Dock har efterforskningar på bl a Plopps egen hemsida visat att den uppenbarligen inte längre tillverkas då den inte finns med i sortimentet. Förklaringen till att den har uppmärksammats i en butik i Stockholm torde vara att en företagsam butiksägare insett Plopp Lakrits potential och införskaffat ett ansenligt lager av denna förnämliga, men underskattade, produkt. Bäst jag går och lägger mig nu.

Winds of change

Man skall aldrig planera hur man skall disponera en ledig dag, för det blir sällan som man tänkt sig. För min del inleddes dagen med en tur till Piteå. Frida mådde inte bra och ville komma hem, så självklart hämtade jag henne. När jag kom hem visade det sig att Malin hade feber och mådde pyton så nu får jag kanske också vänta mig en släng av nånting.

Så här såg det ut i mitt badrum förra söndagen.

Och så här såg det ut idag. Jag messade Katarina och frågade hur Robbins mamma har gjort, men fick till svar att han inte visste. Katarina föreslog att jag skulle hänga upp en handduk åt henne i alla fall, så jag tror att jag skall göra det. Åtminstone i initialskedet av hennes frånvaro.

Trots att jag jobbade igår så har jag fått kolossalt mycket gjort i helgen. Som jag redan berättat i förra inlägget, (Usch, jag kan inte tänka på det...) så hade jag tvättstugan. Under tiden bakade jag jättegoda kruskabullar efter ett recept som jag inte har använt på flera år. Sedan färdigställde jag ett par tjocksockar och sydde en avlång kudde, 30x70 cm. Tyget är bara två utlåningsprover från jobbet som ändå skulle kastas eftersom vi inte får tillbaka det. Jag tycker det är så vackert... Skräddade också en långärmad tröja och en klänning till mig samt en t-shirt till min mamma. De sakerna hinner jag kanske sy till veckan.  


Idag har jag, efter Piteå-resan, utsatt Katarinas rum för en Extreme Home Makeover. Resultatet blev mycket lyckat. I bästa Ty Pennington-anda gav jag mig i kast med att flytta omkring möbler, städa bort varenda hårklämma som flickan lagt på golvet, hänga in hennes kläder i garderoben (där de bör vara), dammsuga, byta gardiner och, när jag ändå hade ångan uppe, klä om en stol med svart skinnimitation. Och jag går inte på något. Inte ens en Panodil har jag tagit idag.

 
Gott om plats för alla tre symaskiner, och även för den fjärde när den behövs!

Nästa lördag inträffar något som för er i södra Sverige närmast kan betraktas som vardagsmat, men som för oss häruppe är lika osannolikt som att Johnny Depp skulle komma in i butiken för att köpa patentknappar. (Förlåt, jag kom inte på något bättre...) Vi kan nämligen välja mellan att dansa till Claes Lövgrens i Sunderbyn, Shake i Piteå eller Jannez i Skellefteå. Jag och mina gelikar väljer givetvis Jannez. Fullt förståeligt, eller hur?

Fool am I

Dagen fadäs: På väg upp från tvättstugan drabbades jag av  en släng av världsfrånvändhet vilket fick till resultat att jag öppnade grannens dörr istället för min egen. Ett ögonblicks verk som får oanade konsekvenser. Detta utesluter all framtida konfrontation gällande deras påringning till störningsjouren. Trots att jag snabbt som attan tassade upp till mig så hann jag inte hem innan jag hörde deras dörr öppnas. Jag fann för gott att erkänna och böjde mig därför över räcket och sa urskuldrande:
- Jag ber om ursäkt. Det var jag som gick fel. Hm, gick och drömde.
- Men det gör ingenting! sa den stackars mannen. Det är ingen fara!
Så nu sitter jag här och skäms. Jag har ju gjort det här förr, men då bodde det trevligare människor i den lägenheten. Dessutom var dörren låst. Men Katarina gick nästan in i deras hall en gång! Och vi hade oväntat besök av en man som frågade efter nycklarna innan hann förvånat insåg att han hade gått för långt. 

Sammanfattning: Pinsamt.

Great day

Dagen idag har varit en fantastisk dag! Den började med att jag satte mig i min iskalla bil som stått utomhus på Furunäsvägen hela natten i 20-gradig kyla. Tack och lov startade den utan problem och efter en stunds varmkörning skjutsade jag Fridolina till skolan. Därefter åkte jag tillbaka till hennes lägenhet där jag tillbringade förmiddagen med att sticka sockar, sova, äta smörgås samt se på skitprogram på TV.

Så småningom masade jag mig ur sängen, diskade samt målade mig litegrann. Därefter åkte jag in på stan och köpte en rutig diskborste på Keramix.

Snygg, va?
Sedan väntade Kupan i Piteå, och det var där det roliga började. Någon, som jag faktiskt råkar veta vem det är, hade avvyttrat alla sina dansbandsskivor, vilket egentligen borde vållat mig stora problem, men eftersom jag med åren har lärt mig att vara selektiv så klarade jag av de sex backarna galant! Och tro det eller ej, men jag fann faktiskt ett exemplar av Flamingokvintetten 4! Konvolutet var visserligen inte komplett då någon hade slitit ut mittuppslaget där de har pyjamaser med för korta ärmar, men vad gjorde det när det ändå innehöll RÄTT SKIVA?! Nu ser den förvisso ut som om den har använts som dörrmatta i en groventré hos en familj med sexton barn och grusad gårdsplan, men jag överser med det.

Och inte nog med det! Jag lyckades dessutom fynda 12:an och 1:an! Den senare hade jag ju faktiskt redan, upptäckte jag när jag kom hem. Men det kan ju vara bra med en duplett. Bäst jag stod där och bläddrade i backarna så kom jag att tänka på min egen skivkarriär som inleddes 1979 och avslutades samma år.
 
Luleå Godtemplarkör hette kören jag var med i och vi tillbringade några vinterkvällar i en kyrka där vi spelade in diverse negro spirituals. Skivan kom också att innehålla några stycken med ett par av körens ensembler. Konvolutets framsida pryddes med en målning av den lokale, men icke desto mindre erkände konstnären Olle Lindström, där albumets titel så klurigt fälldes in i ett ljusare fält. Baksidan blev betydligt enklare, men längst ner satte man en bild på hela kören. I svart-vitt.

Det är jag som står längst till vänster. Blott arton år gammal vid fotograferingstillfället. Eventuellt nitton....
Vi framförde en del stycken som var arrangerade av en man vid namn Norman Luboff. Han hade vid den här tiden en kör som bar det sofistikerade namnet Ad Libitum. Och kan man tänka sig! Ungefär samtidigt som vår skiva släpptes, gav även de ut en skiva med den exceptionella titeln Feel the spirit. Man kan säga att de körde Rolls Royce medan vi körde Skoda. Eller hästskjuts, men det är ju ungefär samma sak.

Skivan till vänster är alltså Skodan. Av den har jag i dagsläget sex exemplar. Det började med att jag försökte få en skiva till varje barn, men nu hittar jag dem alltsomoftast på olika loppisar så jag har börjat samla till mina eventuella barnbarn också. Snart äger jag kanske hela utgåvan!

Bäst jag stod där och funderade över min alldeles för tidigt avbrutna artistkarriär, så dök plötsligt Ad libitums skiva upp i en back. Det var väl konstigt?

Klockan gick och jag skulle åka och hämta Frida, men jag hann rycka åt mig några skivor till, nämligen Per Lundgrens Atmosfär, Lasse Stefanz I en liten fiskehamn och sist, men inte minst, Drifters Ikväll. Från 1974. Underbart!

Men tro nu föralldel inte att det var slut på det roliga! Nu väntade dagens höjdpunkt - ombesiktning av bilen! Efter 45 minuters tomgångskörning (Ja, jag vet att det inte är miljövänligt, men jag hade faktiskt två balettdansöser i bilen och de skall inte bli kalla för då knakar det om dem när de dansar...) fick jag slutligen köra in i lastbilshallen där jag togs emot av samma kille som diskuterade skoteravgaser med mig vid mitt förra besök. Det kostade tvåhundra spänn att öppna huven och visa honom den nya slangstumpen och sedan fick jag backa ut. Det har jag aldrig gjort förr, fast jag varit på flera ombesiktningar, så jag frågade dumt:
- Ska jag BACKA ut?
- Ja, sa den lille killen. Vill du att jag ska hjälpa dig?
Jag blev lite stött så jag backade snabbt ut, gjorde värsta burnisen så att samtliga inne i hallen fick ta upp sina Bricanylinhalatorer innan jag drog iväg på bakhjulen. Not. Men jag hade velat.

Nu hade vi ångan uppe, jag och Frida, så innan vi åkte hem slank vi snabbt in på Kupan i Luleå och där hittade Frida några böcker hon ville ha. August Strindbergs Röda rummet t ex. Jag vet inte hur hon blev sån, men jag älskar henne ändå.

Själv köpte jag Ann-Christine Bärnstens debutdeckare Döden är en schlager. Det var ju hon som sjöng Ska vi plocka körsbär i min trädgård i melodifestivalen 1975. Den här boken är ganska ny och jag vill minnas att jag har läst några bra recensioner om den. Kostade två spänn vilket är i stort sett gratis.

Så avslutades dagens hysteriska shoppande med ett exemplar av Lennes me Bittes Ett liv som släpptes 1980. För er som inte vet det så var Lennes det absolut största dansbandet i Norrbotten under 70- och början av 80-talet. När de spelade gick man ur huse och de var så bra att det gjorde ont! Norrbottens Lasse Stefanz helt enkelt! Och på något sätt lyckades jag tillskansa mig en av deras åtråvärda wct-overaller med sydda pressveck, vilket på senare år har visat sig vara bland det smartaste jag gjort! Katarina hittade den nämligen för ett par år sedan, och vem kan motstå en cool tjej i en cool jacka?

Tja, kanske en och annan...

Don´t know when I´ll be back again

Ja, så har den första ungen lämnat boet. Jag räknar förstås inte Frida eftersom hon bor i Piteå, ett stenkast bort, och faktiskt är hemma någon gång emellanåt. Men egentligen var ju hon först...

Ok, så har den andra ungen lämnat boet. Tåget gick kl 20.03 igår kväll och jag befarade ett scenario med mig själv i huvudrollen, springande efter rälsen med tårarna rinnande utmed kinderna alltmedan jag vrålade:
- Nej, nej! Du får inte lämna mig!!
Sedan skulle jag sjunka ihop i en hög och gråta som om hjärtat skulle brista.

Inget av detta inträffade, vilket troligtvis var en himla tur. Det tycker nog i alla fall Malin och Björn, som båda var med vid avvinkningen. Antingen har jag inte fattat att hon åkt, eller också är jag precis så sansad och balanserad som jag själv tror att jag är. Det känns så roligt att hon får göra något annorlunda att jag enbart gläds med henne.

Robbin och Katarina kontrollerar biljetterna

Imorgon är det min tur att åka söderut, då jag skall till Frida och sova över. Har sytt henne en mysrock i svart velour, eftersom hon har så kallt i lägenheten. Hoppas bara att den faller damen på läppen, annars kan nog hända att jag blir lite ledsen.


Jag blir kvar i Piteå under dagen och tar sedan med mig ungen till Luleå så att hon får andas lite frisk luft. Det blir lite bråttom eftersom jag skall besiktiga om min bil, och det måste man göra före 15... Vad de ska bli glada, grabbarna, när jag dyker upp med min Saab igen!

Singellivets för- och nackdelar

En fördel med att vara singel är att man kan äta aioli på smörgås precis när man vill. Det är positivt.

En nackdel är att man måste rensa avloppet i tvättstället själv. Jag har alldeles nyligen avlägsnat mängder med grått hårblandat klägg från både vattenlås och alla tänkbara angränsande rör. Men säg den lycka som varar för evigt. Nu är det knappt att tandborstvattnet rinner undan så det är väl dags igen. Det är negativt.

Flyg bort min fågel

Dagarna jag inte är nöjd med mitt yttre blir färre och färre, förmodligen till förmån för de dagar jag inte känner mig nöjd med mitt inre... Numera reflekterar jag sällan över mina eventuella fysiska defekter, utan är faktiskt på det hela taget rätt nöjd med vad jag ser när jag passerar en spegel. Det finns ju så mycket viktigare saker att slösa energi på!

Men om jag någon gång skulle känna mig ovanligt lång, mager, rynkig eller bara ful i största allmänhet, så skulle jag åka till Folkets Hus i Piteå och ställa mig framför någon av speglarna på damtoaletten. På dem har nämligen något ljushuvud, troligen i all välmening, klistrat tänkvärda uppmaningar och påståenden som skall hjälpa kvinnor till ett bättre självförtroende.

I jämställdhetens namn borde kanske också herrtoalettens speglar vara prydda med liknande textrader, men män och pojkar är ju starka individer som inte går omkring och tänker negativa tankar om sig själv. De kavlar väl bara upp ärmarna på sin rutiga flanellskjorta och lägger in en ny snus. Eller...?

På måndag flyttar Katarina till Stockholm. Det är först nu som jag har förstått det, tror jag, och jag kommer att sakna henne fruktansvärt. Min slarviga, kloka, snälla, underbara dotter. Vem skall nu trä om overlocken?

Tack och lov har jag två ungar kvar hemma fortfarande, och när Piterevyn är slut hoppas jag få se mer av Frida också. Och Norwegian har ju billiga flygresor...

Jag ville ta ner stjärnorna

Helt förtappad bevistade jag för andra gången på bara några månader min ärkefiendes dansarrangemang. Förra gången snikade jag till mig en halv plastmugg kaffe, visserligen iskallt men gratis, och den här gången försågs jag av en omtänksam orkester med BÅDE kaffe och leverpastejsmörgås! Den sistnämnda hade förvarats i kylskåp och jag tycker inte om kallt bröd, men eftersom Bert betalade så bortsåg jag från det. Kaffet var den här gången hett, om än något vattustarkt, men det var i alla fall brunt.

Gratisfikat gjorde att de 180 kronorna jag betalade i entré inte kändes fullt så hutlösa. Jag försöker tänka bort den triste arrangören och fokuserar istället på vad jag fick för pengarna, nämligen en kväll med Drifters, vilket förstås inte är med sanningen överensstämmande. Även Chiquita fick för sig att de skulle jobba för gaget, även om jag tycker att de kunde ha pausat lite oftare. Nej, tar tillbaka det där. Jag ska ju vara snäll! Så nog var de helt ok, men Drifters spelar ju i en helt annan division. 

Det finns dansbandssångerskor och så finns Erika och vem som i fortsättningen skall få en guldklav i kategorin Årets sångerska vete fåglarna. Många sångerskor är glada och charmar publiken, och låter helt ok när man hör dem på dans, men i andra sammanhang, t ex på skiva, hör man tydligt brister, inte alltför sällan i textningen eller rent sångtekniskt. Någon låter som Bengt Bedrup, en annan har ingen mikrofonteknik utan håller micken nära munnen oavsett sångstyrka, en tredje har ett vibrato som får Cynde Peters att blekna av avund. Erika, däremot, sjunger med en varm och fyllig röst som hon dessutom har hundraprocentig kontroll över. Känsla förmedlar inte den som brölar högst utan den som vet vad nyanser är för något. (Alltså en låt med Streaplers. Ha ha ha!) Man kan inte bli annat än imponerad! 
  
Det är också mycket skickligt att växla mellan sång och saxspel, som här i Thank you for the music. Men om man nu behåller klassen så ser jag nog helst att Lillan Westman, Maria Persson eller Jenny Salén får klaven i år. 
  
Rent allmänt tycker jag att det är trevligt med en kvinnlig vokalist i ett dansband, även om många av mina andra favoritband enbart består av medlemmar som har passerat målbrottet. Men finns det något band med en kvinnlig medlem som INTE är vokalist? Ja, förutom Face 84, då.  

På tisdag kväll åkte vi till Piteå för att se årets upplaga av Piterevyn som i år heter Syndfullt och porrfritt.
 
Frida är nämligen med och dansar för andra året i följd. Hon är naturligvis revyns stora attraktion, men även de andra deltagarna är ganska duktiga... Aktörerna har skrivit de flesta sketcherna själva, och det fåtal man har hittat på revydotcom har man gjort om så att de har fått lokal anknytning. Detta är förstås inte alltid av godo. Pitedialekten är ett språk för sig, och alldeles för ofta satt jag som en fågelholk och önskade en textremsa framför scen.

Frida i röd t-shirt
Dansarna höjer verkligen föreställningen och gör att den inte liknar någon annan lokalrevy. Och det säger jag inte bara för att Frida är med. Tror jag.

Detta är för övrigt mitt hundrade inlägg i den här bloggen! Inte illa, om jag får säga det själv! Jag hoppas ni hänger med i minst hundra till!

I once was lost...

Och plötsligt slog det mig, när jag satt och läste igenom mina gamla inlägg, att jag ju inte är ett dugg bättre än andra! Jag syftar alltså på min negativa attityd till vissa orkestrar. Nu är det ju i och för sig mina personliga åsikter som jag framför och den här bloggen är knappast någon ledstjärna för Sveriges alla dansintresserade människor, men det hindrar inte att jag nog ibland är lite för hård och kategorisk mot vissa.

Jag vill ju att vi som gillar att åka på dans skall försöka att vara lite mer openminded och inte vara så kräsna när det gäller vilka som spelar. Det borde i första hand vara själva tillställningen, dans med trevliga människor till levande musik (förhoppningsvis delvis i alla fall), som lockar oss ut på lokal. Vi är trots allt så få som dansar att det är omöjligt för en arrangör att tillfredsställa alla smakrikningar en hel säsong. Det är tyvärr ofta orkestern som får skulden för en mindre lyckad kväll, medan den i själva verket kan bero på att jag brände fiskpinnarna vi skulle äta till middag. (Dåligt exempel. Vi äter aldrig fiskpinnar.)

Jag säger alltså emot mig själv ibland. Förlåt. Ska försöka bli en bättre människa i det avseendet. Kanske i andra också. Men detta hindrar inte att jag helst dansar till Drifters och några till. Typ Streaplers, Bhonus, Martinez, Jannez, Sannex och så vidare. Det är nog trots allt ett färre antal orkestrar som jag undviker och det beror mest på att jag inte trivs med den publik de drar. 

Vi har alla olika referenser och därmed olika åsikter om saker och ting. Och bara för att andra tycker fel och inte som jag så kan de vara fina människor ändå. Tror jag.

Men nog om detta! Nu kokar potatisen och efter maten skall jag ta ett avslappnande bad innan jag vänder ut och in på garderoben i jakt på något läckert att ha på mig ikväll!

Hammond Hit Parade 5

Jag har nog aldrig gjort ett så plågsamt långt uppehåll under hela min bloggkarriär! Möjligen under bilsemestern i augusti. Eventuellt. Men tiden har helt enkelt inte räckt till. Jag har jobbat och sovit, för att sammanfatta dagarna som har gått från mitt senaste inlägg.

Nyårsaftonen firades i glada vänners lag i badhusets spegelsal. Kolossalt trevligt alltihop med god mat, dans och framförallt en klurig tävling som jag visserligen inte vann, men inte heller kom sist i. Vid 12-slaget gick vi ut och tittade på fyrverkerierna och en stund därefter skjutsade jag hem värdinnan. Ja, och sen var nyårsaftonen över för den här gången. Jag skjutsade hem lite folk innan jag plockade upp Katarina och hennes kompisar utanför Fiskekyrkan. Därefter kunde jag åka hem. Allt körande drog ut på tiden så jag somnade nog inte förrän klockan var nästan fyra på morgonen. Men det tog jag igen på nyårsdagen...

Jag jobbade sent fredag och skulle också upp och jobba på lördag, men jag fann inte det skäl nog att stanna hemma på fredag kväll. Vi styrde kosan mot Skelleftehamn där Drifters spelade och det var ju som vanligt värt eventuella vedermödor. Omkring 500 personer tyckte uppbenbarligen samma sak och det blev en jäkligt trevlig kväll. Vilket var en himla tur, för jag var verkligen allt annat än pigg när väckarklockan ringde klockan 7 morgonen därpå, när jag precis slutit ögonen...

Ronny med Drifters egen cyklopprydde trädgårdstomte.

Sedan grannarnas utspel dagen före nyårsafton, har jag gått omkring och känt mig lite småförbannad mest hela tiden. De har tack och lov varit borta ett par dagar så under den tiden har vi kunnat leva ett normalt familjeliv med misshandel och sprit, men igår kväll kom de hem så då fick vi skärpa till oss. Det blev allmän utdelning av tofflor med extra mjuk sula till samtliga familjemedlemmar samt besök av en logoped som lärde oss att viska utan att förstöra stämbanden. Under våren kommer vi dessutom att gå en kurs i teckenspråk.

Eftersom mina vänner i Drifters skulle komma till mig och äta idag, så tog jag det säkra före det osäkra och kungjorde detta medelst en illgrön lapp på anslagstavlan längst ner i trapphuset på vilken jag bad om överseende om någon granne skulle finna mig och mitt middagssällskap störande. Nu blev det ju inte någon särskilt högljudd tillställning. Det spelades vinylskivor så det stod härliga till, och det var i stort sett bara Flamingokvintetten som låg på skivtallriken.

Detta blev också upphovet till årets hittills mest traumatiska upplevelse. Det är naturligtvis jag som lider mest, men även Ronny, som gjorde den fasansfulla upptäckten, lär behöva några timmars terapi för att få hjälp att förstå vad det var som hände. Han skulle alltså spela Flamingokvintetten 4, ni vet den där blå skivan där de har vita kostymer och varsin kameltå i brallorna på framsidan. Och på baksidan en bild tagen precis innan de slår sina instrument i skallen på den stackars trummisen Boris, som till synes helt ovetande om det kommande illdådet, glatt fortsätter att göra armhävningar. På mittuppslaget poserar de framför Paddans resebyrå iklädda pyjamaser i courtellejersey med för korta ärmar. Ni fattar vilken jag menar, va? Ja, den skivan skulle alltså Ronny spela. Vi kunde knappt bärga oss innan vi skulle få höra Hemma hos mig igen, Varför, Den gamla kastanjeallén men det var nog framförallt Tintarella di luna som fick oss att nästan skälva av förväntan. Och vad strömmar då ur högtalarna om inte Wie der Sonnenschein! På hammondorgel!! En skiva jag inte hade en aning om att jag ägde och därför fram till idag levt ett tämligen lyckligt liv. Sensmoral: När du köper en skiva på second hand - kolla alltid innehållet. 

Men annars gick det bra. Kent, denna godhjärtade människa, diskade middagsdisken. På eget initiativ, skall jag tillägga.

Det är möjligt att han inte ser så glad ut, men det var han, tro mig. Han undrade visserligen om vi inte kunde äta efterrätten på papperstallrikar, men då var det Mattias som gladeligen kavlade upp ärmarna och greppade diskborsten. Sedan tittade vi på Flamingofilmen som gjordes när de firade 45 år, och slutligen avrundade vi med den alltid lika roande På scen del 1

Imorgon skall jag, förutom att sova länge, givetvis dansa till Drifters, men troligen också till Chiquita eftersom de spelar non stop tillsammans. Man får helt enkelt ta det onda med det goda.


 

Boellas

Blond, bitter och besserwisser

RSS 2.0