Holmön del 2

När vi hade fikat från vår medhavda matsäck, fotat och vandrat omkring runt Berguddens fyr, satte vi oss på cyklarna och trampade vidare mot nästa anhalt - ödekyrkogården. Där finns idag endast ett kors kvar. Där ligger min morfars två äldsta syskon som dog med bara fyra dagars mellanrum. Den ena av difteri, den andra av scharlakansfeber. Man kan nog inte föreställa sig smärtan som föräldrarna fick utstå. Från att ha varit tvåbarnsföräldrar hade de inget. Året efter föddes dock en son, följd av inte mindre än ytterligare nio barn, däribland min morfar, men inget barn kan ju ersätta ett annat.
 
 
I slutet av 1800-talet hade Holmöns befolkning blivit så stor att man fick bygga en ny kyrka och anlägga en ny kyrkogård. Den gamla kyrkogården låg dessutom på rörlig mark, så kistorna kröp upp ur jorden och man flyttade nästan alla gravar till den nya kyrkogården. Den gamla kyrkan var rivningshotad men flyttades 1955 till Gammlia i Umeå. Jag har skrivit om den i det här inlägget.
 
 
Det här är en modell av den gamla kyrkan som är placerad på den gamla kyrkogården.
 
Vi trampade vidare till den nya kyrkan och kyrkogården. På vägen dit passerade vi den gamla butiken, som stängdes 1993. Där har man också kunnat tanka bilen.
 
 
 
 
 
Min morfars fars familjegrav.
 
Det roligaste med hela trippen var mötet med min mammas kusin, Siv Brakander, som bor på ön med sin Sven. Vi blev sittande i deras kök och blev bjudna på kaffe och gott fika. 
 
 
Siv och jag på deras förstukvist.
 
Slutligen besökte vi återigen Holmöns båtmuseum, där morfars far har en central plats.
 
 
 
 
Utsikt från båtmuseets utsiktstorn.
Det var en helt fantastisk dag och jag vill verkligen åka dit fler gånger. Gärna när vandrarhemmet är öppet så jag får se rummet där min mamma föddes för 89 och ett halvt år sedan.

Holmön del 1

Mamma föddes i fyrvaktarbostaden intill Berguddens fyr på Holmön 1926. Uppe på vinden i ett rum som vätter åt norr. Numera är det STF som förvaltar huset och man kan bo där om man besöker ön under sommaren. Jag har aldrig någonsin varit på ön, trots att det inte är så fasligt långt. Min bror Bo, min svägerska Ulla och mamma var dit i början av 90-talet. 
 
Men för några veckor sedan blev det av! Hans och jag packade våra ryggsäckar, körde till färjan och åkte över. Där hyrde vi cyklar och trampade iväg mot Bergudden. Det var fantastiskt att äntligen få komma dit och se allt på riktigt. Jag blev oerhört berörd och grämer mig faktiskt över att jag inte tog med mamma hit ut medan hon fortfarande orkade. Fast det är svårt att ta över bilen, förstås. Rätt var det är ryms den inte med tillbaka och då blir det krångligt.
 
 
Här står jag på samma plats som min mormor...
 
 
... 1950, alltså för 65 år sedan. Hon håller min äldsta kusin Ulf på armen och hon är lika gammal, 56 år, som jag är i år. Jag tror inte att mormor och morfar bodde på ön vid den här tiden, utan var och besökte den eftersom de fortfarande hade släkt där. Jag kan ha fel. Enligt mammas kusin bodde de i ett annat hus senare, men jag vet inte riktigt när.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här är själva Berguddens fyr, men det förstod ni säkert.
 
 
Här uppe, på övervåningen, föddes mamma. Jag hoppas vi kan åka över nästa sommar när vandrahemmet är öppet så jag får se hur det ser ut inne i huset. Känslan att ha varit där är svår att beskriva och jag är väldigt glad att det blev av.

Nolia-tur

Jag minns inte riktigt när jag var på Nolia-mässan senast, men det var väldigt, väldigt längesedan. Typ 2000 skulle jag tro. Jag åt i alla fall langos för första gången då. I Piteå.
 
För ca en månad sen var jag och min käresta på Nolia i Umeå men snåltarmen slog till och jag hittade just inget jag behövde. Smarteyes lockade dock med gratis synundersökning om man bokade tid där och då så jag slog till. 350 spänn tackar man inte nej till och jag behövde nya glasögon. Passade på att delta i en tävling också. Man skulle gissa hur många glasögonbågar de klämt ner i en glascylinder. Jag gissade att det var 74 stycken, för när jag var sju år vann jag med det numret en spargris i porslin på Sparbanken i Luleå på skyltsöndag. (När jag var barn var bankerna öppna på skyltsöndag. De sålde lotter, handarbeten och det fanns ALLTID tombola. Vet ens dagens barn och ungdomar vad tombola är?)
 
Nå, hursomhelst så skrev jag också en lite motivering till varför Smarteyes är så himla bra. Den löd "Bågar och glas av hög kvalité till förmånligt pris är Smarteyes idé". På tisdagen efter ringde en Adam från Smarteyes och berättade att jag vunnit inte mindre än TRE par glasögon! Jag hade tid för synundersökning på onsdagen, och nu hade jag verkligen möjlighet att gå bananas bland bågar och glas. Det höll på att sluta med tre par pilotbågar. (Den minnesgoda läsare vet att jag haft pilotbågar i tre år...) I sista sekund roffade jag åt mig ett par rejäla plastbågar, som jag bestämde skulle vara kromatiska.
 
Så här blev det!
 
 
Solglasögon med styrka! Progressiva dessutom! Guldfärgad pilotbåge med sköldpaddsfärg runt glasen.
 
 
Kromatiska. Ändrar alltså färg utomhus. Skalmarna är guldfärgade.
 
 
Och till sist de "vanliga" glasögonen. Alla tre paren har alla behandlingar man kan få. Jag är supernöjd med alla tre och har hittills använt både dessa "snälla" och de andra lite tuffare lika mycket. Solbrillorna har jag förstås i bilen.
 
Det kan man kalla en rejäl vinst!
 
 
 
 
 

Boellas

Blond, bitter och besserwisser

RSS 2.0