This is to the rats

Verkar som om jag helt frångått min underbara vana att sova fram till lunch åtminstone den ena av helgens dagar. I söndags klev jag upp strax efter 8 och det kändes märkligt nog helt naturligt. Fast det kanske berodde på att jag tog ett bad... DET känns naturligt. Kvart i två skulle jag skjutsa Malin till kören eftersom hon hade kjol och det fortfarande är kallt något så FRUKTANSVÄRT häruppe. Skulle samtidigt passa på att veckohandla på Kvantum, men vad hände? Ja, faktiskt ingenting alls. Ett litet knäppande och sedan var det dött. Ringde givetvis min bror för support men han hävdade rent krasst att batteriet förmodligen gjort sitt och måste bytas. Under tiden hämtades det en batteriladdare som kopplades till och sedan var det bara att gå därifrån och glömma Kvantum för en stund. Följde Björn ner Paddelvägen och gosade lite med råttorna.


De är inte still en enda sekund...


Gullesvansen Ett litet missöde inträffade dock... Kungen (som är en tjej) kröp in under håret i min nacke och låg alldeles stilla. Plötsligt kände jag hur något rann efter ryggen... Jo, jag vet att jag borde duscha mer, men detta gav mig en förevändning att få bada ännu en gång den dagen.

Efter fem timmar på laddning startade Saaben som om inget hänt. Men nånting är det med den i alla fall. En marginell höjning av tomgångsljudet, en liten odefinierbar vibration, det är svårt att säga men något är förändrat. Det får bli ett nytt batteri i alla fall, för har den gjort så här en gång så kan det lika gärna hända igen. Jag kan aldrig mer lita på den, helt enkelt. Men jag ger den ett nytt batteri och en chans. Tusen spänn till, men det kan det vara värt. Och jag måste kunna ta mig till Kvantum.

I söndags var det också första advent, så på lördag kväll tog jag med mig Malin ner i förrådet och hämtade upp kartongerna med julpynt. Någon hade staplat fyra sommardäck framför dem, men smidig som en lekatt svingade jag mig över dessa och humpade över kartongerna till andra sidan. Av däcken, alltså. Vi ska inte ha någon gran i år så jag satte fram ALLT annat julpynt. Efter renoveringen har vi enbart jordade uttag så jag fick givetvis ägna halva kvällen åt att leka elektriker.


Bytte kontakt och satte strömbrytare på en ljusstake


Ändå lite småmysigt?

Jag älskar min svarta adventsstjärna. Den får mig att tänka på det juligaste jag vet.Don´t dream it´s over (reviderat 20110516)

Handelns uppfinningsrikedom tycks gränslös när det gäller att locka till konsumtion så här i juletider. Igår hade man Black Friday i Galleria Enter i Boden vilket innebar att alla affärer hade något slags rea. Plötsligt råkade jag se en spiknackkudde i hälsokostaffären och skulle bara kolla vad den kostade. Har länge funderat på en sån, men aldrig riktigt kommit mig för att ens kolla priset som igår visade sig vara humana 99 kr varpå jag glatt utbrast:
- Jamen då tar jag en! när jag kom på att jag inte hade börsen med mig. Det hade däremot min kamrat, så det hela löste sig på ett smidigt sätt och igår kväll invigde jag den när det var sängdags. Eller golvdags. Jag använder spikmattan på golvet, somnar på den och kravlar mig sedan upp i sängen någon gång mitt i natten. Det var i alla fall en avsevärd skillnad mellan att lägga spikmattan över nackkudden, som jag gjort förut, och att ha en spikkudde. Den senare gjorde ont något så jääävulskt, men jag bet ihop och lyckades somna tämligen omgående. Men det där med att bita ihop är nog inte så himla bra, för det känns som om det är något jag gör mest hela tiden, av någon anledning... Eller också är det den här jäkla kylan som får mig att spänna käkar, nacke, axlar och för farao hela kroppen.

Inte känner jag míg mer avslappnad idag, nyss hemkommen från helvetet, kan man säga... Jag skulle klippa mig kvart i elva, så jag tog en härlig promenad in till stan (Det kändes faktiskt inte så kallt. Hade väl vinden i ryggen kanske.). När jag var färdigklippt gick jag på apoteket och hämtade ut ny migränmedicin till det facila priset av en tusing och det var då mitt humör började svikta. Därefter mötte jag Malin och tillsammans begav vi oss till Lärkan och kollade in Fridas dansuppvisning. Jättekul och fint, men när vi sedan gav oss ut på stan igen var det slut på friden.

Generellt så tycks folk ha uppenbara problem att röra på benen. De STROSAR sakta in i affärer och när de väl kommit in STANNAR de till och ser sig omkring. Detta gäller var man än kommer. Shopping, Smedjan, Strand, Åhléns - you name it. De går i bredd, de rör sig sakta, de stannar till - kort sagt - de gör allt för att jävlas med sina medmänniskor. Jag är inte intresserad av att i full vinterstass (det är -16 ute) stillsamt skrida omkring i en varm butik. Jag vill snabbt uträtta mitt ärende för att kunna gå ut igen och jag vill inte att bli hindrad av rullatorer, barnvagnar och senfärdiga individer. Det är möjligt att jag hyser något slags hat till mänskligheten och bör satsa på nätshopping, vad vet jag?  Det kan också vara så att min stubin var kort idag för att magen var tom.

Efter ett besök på Subway kändes det nämligen mycket lättare att leva.


Parmesanbröd, teriyakikyckling, sallad, oliver, rödlök och chipotledressing - mums...

Det är konstigt så långt man kan gå bara genom att knata runt lite på stan. Jag har redan gått 1,2 mil sedan i går morse. Och detta trots att Malin övertalade mig att ta bussen hem med henne, vilket inte var så svårt. Nu ska jag sova middag innan jag sätter igång och pyntar lite. Fast sen blir det Kvantum en sväng. Jag har naturligtvis inga ljus till adventsstaken och säkert skall en och annan lampa i julstjärnorna bytas också. Men pepparkaksdegen gjorde jag igår och natten är lång!

Pärlor för svin (reviderat 20110516)

Ännu en vecka närmar sig mot sitt slut. Idag hade jag bilen eftersom jag var med Fridolina till läkaren på morgonen och skulle till Max och Christin och äta efter jobbet. Men annars har jag åkt buss varje dag och det har gått jättebra.

Jag hade ju bilen så jag slog till och åkte på Max på lunchen. Eftersom man har en timmes lunch när man har sexvecka bestod egentligen planen av att någon gång under veckan knata iväg till Köket och äta men just nu är det verkligen fruktansvärt vidrigt kallt, alltså alldeles för kallt för att promenera, därav Max-besöket. Efter jobbet blev det ännu ett Maxbesök för mig men där blev jag bjuden på oxfilé med pommes och pepparsås...

Max och Christine hade julpyntat lite. Det stod en tomte på det lilla bordet i hallen.
Say no more...

I källaren plockade Christin fram några korgar som hon fyndat på loppis. Jag hade ju precis ätit och var inte riktigt förberedd, men lyckades ta mig samman såpass att jag kunde fotografera dem.
Till slut återstod endast de grå, blå och äckelpäckellaxrosa pärlorna. Och av dessa skapades den sista korgen.

Är dessa mästerverk skapade på lasarettets arbetsterapi? Fängelset? Hur tänkte man egentligen? Stora frågor som förmodligen aldrig kommer att få ett svar. Och nästa vecka är de sålda...

I soffan låg en stackars kissemiss som dagen innan blivit av med sina bollar.


Chockad? Oberörd? Rentav glad?

Men sen sket sig alltihop. Resten av kvällen, alltså. Coop Forum på Storheden lockade med färsk tysk oxfilé så jag förträngde min aversion mot Storheden i allmänhet och Coop Forum i synnerhet och svängde in där på hemvägen, helt i onödan, för givetvis var den slut. Giriga människor hade sett till att förse sig, så nu får vi väl äta palt på söndag istället för dubbelmarinerad oxfilé. Slutligen skulle jag springa in på Intersport och hämta en jacka som kollegan Sandra hade lagt undan. Affärerna på Storheden hade julklappsöppet till kl 21. Utom Intersport, förstås. Vem hade trott något annat?

Talent is an asset

Som motvikt till alla ointelligenta inlägg av anonyma indolenta individer i diverse diskussionsforum föreslår jag att ni läser denna objektiva och välformulerade krönika.

http://urbanprytz.blogspot.com/2010/11/tv-kronika-en-sardonisk-vessla-fran.html

Läs och begrunda!

Ur led är tiden

 Vi har idag skrivit den 23 november och jag undrar: Är det jul nu? Är det ens advent? På min tid hängde man upp en julstjärnorna dagen innan man firade första advent, alltså första söndagen i december, i undantagsfall sista helgen i november. Samma helg ägde också skyltsöndagen rum. På skyltsöndag gick man ut på stan med sin mamma och pappa och tittade på mekaniska tomtar i Tempos skylfönster. Ett annat skyltfönster som lockade var Källmans leksaksaffär. Ingenting hade öppet mer än bankerna. Dit gick man och fiskade i fiskdammarna och så fick man möjligen köpa en lott i något som kallades TOMBOLA.

En gång fick jag köpa en lott på Sparbanken, men istället för att få en RIKTIG lott, en liten papperskorv som man öppnade i sidorna och rullade upp, så fick jag skriva mitt namn på en lista. Jag minns hur fruktansvärt lurad jag kände mig, och tanten på andra sidan bordet försökte förgäves förklara tillvägagångssättet för mig, men jag begrep ingenting utan ville bara ha en lott i handen. Och det fick jag förstås inte.

På kvällen ringde telefonen och mamma svarade. Det visade sig att jag vunnit första pris, en stor spargris i porslin, som vi gick och hämtade nästkommande dag. Och jag har faktiskt kvar den än idag, men jag vet inte riktigt var. I en av mina tusen kartonger i källaren, antar jag. Den var i alla fall från Guldkroken och lottnumret var 74. Så var det på den tiden. 

Hur det är idag behöver jag knappast redogöra för. Men jag misstänker att både jul och advent är flyttad, för flera av mina grannar har ställt stakarna i fönstret redan helgen som var. Gud, så dammiga de ska hinna bli innan tomten kommer.

Here comes the sun

Jag har en riktig solskenshistoria att berätta. Och om inte internet funnits hade heller inte historien funnits. Hur det kan bli. Det som följer närmast blir en liten favorit i repris:

I somras införskaffades, med gode vännen Sigges hjälp, en trattgrammofon till familjen Deutgen/Ohlsson. Med denna grammofon medföljde ett antal stenkakor, däribland en där Christer Falkenström, 10 år sjunger Där näckrosen blommar till eget cittraackompanjemang. Detta fann jag mycket spännande och intressant av flera orsaker. Dels gillar jag onekligen låten, som i första hand får mig att tänka på Flamingokvintetten, dels betyder instrumentet en hel del då vi faktiskt hade ett exemplar i mitt barndomshem. Alla som åtminstone fyllt 45 nickar säkert igenkännande när jag säger Göingeflickorna och Kära mor... 
Vem var Christer Falkenström och vad hände sedan? Tillgången till internet var i detta fall helt ovärderlig. Jag fann även detta klippSedan hittade jag denna intressanta artikel i Göteborgsposten. Så gick det några månader och en dag kollade jag förstrött igenom alla kommentarer på bloggen och fann en från ingen mindre än Christer Falkenström!
Postat av: Christer Falkenström

Kul! Fast det var 56 år sedan jag gjorde inspelningen så har jag inte hört den spelas på trattgrammofon förut.
Bästa hälsningar från Christer

2010-07-12 @ 23:41:05

Så fantastiskt skojigt! Då han bifogat mejladressen skyndade jag mig att skriva ett litet mejl i vilket jag tackade för kommentaren och påpekade hur roligt det var att få veta lite om gossen med den mjuka kristallklara stämman.

Och förra veckan fick jag en cd-skiva med Christers låtar!

Ja, det här är internet när det är som bäst! En mörkare sida är all ondska som sprids då människor utnyttjar möjligheten att anonymt förtala och sprida lögner om andra. Men om detta skriver jag en annan dag, för det här är ett alldeles för soligt inlägg för sådant elände!

 

Achoo

Helg igen! Inte för att jag märker någon större skillnad. De senaste två helgerna har jag ju ändå klivit upp i ottan och åkt och jobbat. Förra lördagen hade jag ont i huvudet på morgonen och spolade därför upp ett härligt skumbad. Det hjälper ju mot det mesta... När jag dragit ur korken och tömt halva badkaret, böjde jag mig över kanten för att ta upp badlakanet från golvet. Det vägde säkert ett par kilo, förvånansvärt nog. Detta berodde på att det badvatten som hittills runnit ut, valt att söka sig ut på badrumsgolvet istället för ner i golvbrunnen. Och det var inte bara badlakanet som var genomblött. Badrumsmattan låg och flöt, likaså mina jeans, som jag slängt i ett hörn och min volumaster befann sig under vattenytan... Klockan hann bli halv ett innan jag var på jobbet.

På kvällen skulle jag recensera Tornedalsfestens galakonsert i Kulturens Hus. Den visade sig innehålla ömsom vin ömsom vatten. Mest vatten, faktiskt. När programmet dragit över en dryg timme så sket jag i alltihop och åkte hem. Trött, hungrig och med en överjävlig huvudvärk. Klev upp okristligt tidigt på söndag morgon för att hinna skriva innan jag skulle promenera till mamma. Klockan två på eftermiddagen trodde jag att det var läggdags. Så kan det bli när man är van att sova fram till lunch. Recensionen kan man läsa HÄR om man vill.

I måndags fyllde Katarina 21 år. Hon åker till London på tisdag, så av mig fick hon lite pund och av pappan fick hon en ny mobil. Väldigt behövligt. Tårtan fick hon göra själv, men så är det när man är vuxen. Den blev snygg, men lite torr. God. Men torr...


Ett självporträtt

I måndags började det klia i näsan, som av en analkande förkylning. Självklart bröt den ut under tisdagen och sedan dess har jag använt upp en hel förpackning pappersnäsdukar. Min kollega, som varit borta i två dagar, tittade i vår gemensamma papperskorg och sa:
- Oj, här var det fullt! Hur mår du egentligen, Boel?
- Dåligt. Jättedåligt. Schwajnit dåligt, faktiskt.
Sa jag inte. För vad är en liten förkylning egentligen? Inget man dör av i alla fall även om jag precis för ögonblicket tycker ganska synd om mig själv. För här sitter jag i mitt iskalla vardagsrum med jättetäppt näsa och inser att jag har glömt Otrivin-sprayen på jobbet.

Dark Chest of Wonders

Fyrahundra (400) inlägg är jäklar i min låda inte det sämsta. Roligt är också att det finns relativt nytillkomna läsare som betat sig igenom ALLA inlägg. Det gör mig nästan lite generad. Förra sommaren, efter ca 250 inlägg, berättade en kompis glatt att hon först läst alla, därefter hade hon upptäckt kommentarerna och då körde hon igenom hela bloggen en vända till. Tja, det finns kanske sämre tidsfördriv.

I söndags var jag, som sagt, på Kulturens hus och såg Mia Skäringers Dyngkåt och hur helig som helst. Fy farao, så himla bra! Min recension i Norrbottenskuriren kan man läsa HÄR. En recension bör inte vara för lång. Med för många tecken till sitt förfogande är det lätt att skribenten REFERAR istället för recenserar, och det är en jäkla skillnad. Min självgodhet har inga begränsningar...

Idag blev vi bjudna på tårta på jobbet, vilket var precis vad jag behövde mitt under en jobbig eftermiddag. I lunchrummets dunkla belysning såg tårtan en smula märklig ut och jag undrade vem som stulit rosen. Sandra och jag tittade en stund på den besynnerliga tårtan och konstaterade till slut att det var ett BRÖST!   Det tyckte vi var jättekul men ändå rätt logiskt eftersom oktober, sedan några år tillbaka, är rena rama bröstmånaden. Vi funderade dock, under något ögonblick, på varför den inte var rosa, men bagaren ville väl att det skulle se så naturligt ut som möjligt. En stund senare var det färdigskrattat när en annan kollega krasst konstaterade att tårtan skulle föreställa en pumpa, och det var också av den anledningen som den reades ut till halva priset. Där ser man.

När jag jobbade i tygaffären i Shopping blev vi då och då föremål för kampanjer som var övergripande för hela köpcentret. En av kampanjerna var rosa bandet och alla skulle ha ett rosa band fastsatt på tröjan/blusen. Problemet var att det skulle sättas fast med en tämligen grov nål som stack hål på tätstickade/vävda textilier. Jag vägrade således bära bandet eftersom jag inte ville ha små hål i mina kläder. Jag fick veta att jag MÅSTE ha bandet men det sket jag i och det gick bra i alla fall och det har ingenting med mitt engagemang i kampanjen att göra utan mer om att ingen för farao skall bestämma vad jag skall skylta med. Året efter fick vi grisskära t-shirts och den hade jag faktiskt på mig en hel lördag, trots att den rosa färgen gjorde mitt ansikte så vitt att det nästan slog över i blått....

För jag vill inte sms:a

Ännu en lördag hemma i soffan, trots eminenta Jive i Kalix och Thor-Görans i Piteå. Imorgon Martinez i Sunderbyn, men eftersom jag numera äter, sover och andas G4S så inleder jag dagen med några timmar på min arbetsplats i Boden (har faktiskt tillbringat sju vakna timmar där redan idag) för att därefter ta mitt block och bevista Mia Skäringers show Dyngkåt och hur helig som helst i syfte att två timmar efter föreställningens slut leverera en recension till Norrbottenskuriren. Har inte skrivit något i den sedan Euskefeurat i januari, så lite nervös är jag.

Tvätta bör man, annars har man inga rena kläder att ta på sig, så därför har jag lämnat soffan några gånger under kvällen för att tömma maskiner, mangla och hänga in i torkskåpet. I mitt hus har vi nu begåvats med ett nytt bokningssystem i tvättstugan. Den bokas numera med en liten blipp som ger access till den tid man valt och detta har sina fördelar. Man får vara ensam därnere, ingen som tittar in och undrar om de får "låna" torkskåp eller tumlare eller rent av sno en maskin av en. Det är inte heller så petnoga att man börjar tvätta precis det klockslag man valt, för ingen annan kommer in på någon annans tid.Ett par nackdelar finns dock. Skulle man råka LÄMNA sin lilla blipp i tvättstugan så kommer man inte in igen. I praktiken måste man då stå på vakt när nästa person skall tvätta för att vördsamt be om att få komma in och hämta den. Om man då, som jag, har satt fast blippen i nyckelknippan (med hemnyckeln) kan detta få förödande konsekvenser och man kan i värsta fall tvingas tillbringa natten i källarkorridoren. Om man har sista tiden på dygnet, vill säga. Och det har jag ALLTID. Man får heller inte missa sista inpasseringstiden, för då blir man helt enkelt utelåst och kan bara stå och titta in genom fönstret i dörren hur tvätten surnar i maskinen.

Nu hände inget av detta ikväll, men tiden blev knapp och jag hann inte torka allting. Jag har därför tvingats hänga tvätt över badkaret, vilket omöjliggör det härliga skumbad jag så väl behöver med jämna mellanrum, helst varje dag, och jag måste helt enkelt använda DUSCHEN. Jättejobbigt.

Jag har inte så mycket att skriva om numera, som ni kanske märker. Jag jobbar, äter, sover och promenerar och det verkar kanske skittråkigt, men det är faktiskt inte det. Jag känner mig faktiskt oerhört tillfreds med tillvaron just nu, trots det till synes händelselösa livet. Det gäller att lära sig att glädjas åt det lilla. Igår, till exempel, köpte jag tre stycken lakritsplopp på Kvantum (extrapris 15 kr). Eftersom jag faktiskt känner att jag nästan har förätit mig på dessa delikatesser så åt jag bara en och stoppade de två andra i handväskan. Tänkte att jag skulle lägga dem i en låda på jobbet för framtida behov, men detta glömde jag. Därför kunde jag avnjuta ännu en ikväll när jag plötsligt drabbades av ett osannolikt sötsug.

Apropå sötsug så bakade jag en äppelkaka en kväll efter jobbet. Helt otippat. Den var riktigt enkel och väldigt god. Ännu godare dagen efter då den tog slut innan jag hann säga "Är det någon som vill ha äppelkaka?"Kalle har varit hemma på höstlov och i fredags satt han och Katarina vid köksbordet och bara myyyyste...

Boellas

Blond, bitter och besserwisser

RSS 2.0