En dag i Gulag

Jag landade kring halv åtta i onsdags kväll och fick för första gången träffa Snoddas, the dog. (Det har funnits en Snoddas tidigare. Max och Christin hade en svart devon rex med det namnet.)


Gissa om han snodde mitt hjärta?! Det tog inte mer än två sekunder, tror jag.

 


Vi var hungriga allihop, Thomas, Anna och jag så vi åkte till restaurang Fiskestugan där jag åt en makalös fisksoppa. Sen blev det hemfärd. Rast och vila inför arbetslägret som på torsdagen bestod i att skrapa ett järnräcke.

Det var jobbigt, men roligt. Blir ju så när man har trevligt sällskap och en gullig valp i närheten.

 


På kvällen skulle Thomas vara med i allsången på torget i Ronneby så jag duschade o svidade snabbt om inför uppdraget som chaufför. Med värkande armar styrde jag Alfan dit och hem. Jag behöver väl knappast säga att Thomas gjorde succé och rev ner de största applåderna. Vad folk skrattade när han visade dirtyfoxmoves med Robban Furlong. De var inte tagna ur luften, utan han hade i sin tur blivit grundligt instruerad av våra bekanta, som är synnerligen aktiva i rörelsen och har gått alla kurser som stått till buds.

Det regnade lite i Ronneby och efter en räkmacka och en stunds trevlig samvaro med Suss o Pelle i restaurangen invid torget åkte vi hem till Mörrum.

Där hade Anna bakat kakor så efter att ha provsmakat några gjorde jag natt. Då hade Snoddas redan somnat på min handväska. Det är jobbigt att vara på arbetsläger.

 

 

Hemma igen

Det var ändå ganska skönt att komma hem, men jag var nog tröttare än jag ville erkänna för mig själv. Upptäckte det redan i Skellefteå när jag snäste av en gubbe som prompt skulle konversera med sin mun endast en decimeter från min. Kan ju vara trevligt om det rör sig om en pudding och inte som här, en snubbe som stank suröl. Jag pratar gärna, men när man dansar är det en fördel att prata i örat, eftersom det är med öronen man lyssnar. Rent generellt i alla fall. Jag försökte vända bort huvudet och svara kort, men han begrep inte så till slut upplevdes jag nog inte som särskilt trevlig. Sorry, men jag kan bli sån när jag behöver sova...
 
Det blev inte någon längre sovmorgon på fredagen och när jag väl pallrat mig upp var det full rulle. Följde Frida på varenda sportaffär i hela stan och sen åkte jag och lämnade igen bilen. (Snyft, jag MÅSTE ha en sån!) Fast Frida skjutsade mig raka spåret till Björx där den lilla Mitsubishin stod och väntade på mig! Tack, snälla Bosse och Ulla! Efter middagen lade jag mig i badet och där blev jag liggande. Planen var att åka till Parken där Flamingo spelade, och timmarna gick. Jag fick uppbåda mina sista krafter för att ta mig iväg. Väl där blev det ca 90 minuters bra dans till den drivna orkestern. Så bra de är! Kul med folk som observerade att de hade ny trummis och en karl jag dansade med tyckte det var kul med en så ung trummis, något som jag berättade för Uffe efteråt. Han skrattade gott och påpekade att han inte på något sätt sänkt medelåldern i orkestern, utan tvärtom. Han är nämligen äldre än den förre batteristen... 
 
 
När jag åkte hem hände något märkligt. Jag kliade mig på min vänstra fotled och fick en tråd i handen. Tog tag i den och började rulla upp den. Det visade sig att det satt en nål i ena änden! Den klarsynte läsaren tänker nu (kan ju inte jag veta förstås) att nål och tråd var något som jag råkat få med mig hemifrån, men det var det faktiskt inte! Tråden var knallgrön (har inte sytt med den färgen sen urminnes tider), den var låååång (jag har aldrig så lång tråd vid handsömnad. Trasslar bara.) och jag hade inte varit in i syrummet sen jag kom hem från Malung. 
 
 
Jag måste alltså ha befunnit mig väldigt nära någon som skulle sy i en knapp i sin gröna skjorta men tappade bort både nål och tråd... Den här passusen kan sorteras under rubriken Meningslöst pladder i skrift...
 
 
Men nu ska jag skriva om viktigare grejer! På lördag spelade nämligen Lasse Stefanz i Boden! Parkens ideella personal var taggade till tänderna och hade förberett sig minutiöst. Bland annat hade man satt upp ett stort tält med extra dansgolv och storbildsskärm.
 
 
Den här bilden är tagen precis första låten efter paus. Det var fler än det här paret som hittade hit.
 
 
Kolla grabbarna i keps i mitten av bilden. De var max 16-17 år och kunde varenda text. 
 
 
Den ena sjöng Skattlösa bergen med Olle utan att staka sig eller tappa texten. Jag blev nästan lite rörd. Det finns hopp om framtiden!
 
 
Ungefär samma gällde för de här, något äldre ynglingarna i hatt. Förmodligen nyktra stod de vid scenen och även om de inte sjöng för full hals så rörde sig deras läppar till texten i varje låt. 
 
 
Sigge gjorde en föredömlig insats där han vaktade vid scenen hela kvällen. Det blev faktiskt ett och annat avvisande av överförfriskade personer. 
 
 
Olle
 
 
Jocke
 
 
Jonas
 
 
Christer
 
 
Gunnar
 
 
Turbo
 
Det blev något färre gäster i år än i fjol. Vad det beror på kan man bara spekulera i, men en inte alltför vild gissning kan vara att väderleken hade en viss betydelse. Det regnade några gånger under eftermiddagen och var inte särdeles varmt. Sen var det nog ganska mycket dansfolk som uteblev eftersom det ibland kan vara lite trångt och bökigt när LS spelar, eftersom de drar så mycket folk, men tack vare det andra dansgolvet gick det alldeles utmärkt att dansa inne där de spelade. Sen tycker inte jag att det gör något att det blir lite stökigt. Det blir lite speciella kvällar när LS spelar och det är väl bara kul?
 
Människor BLIR väldigt glada av LS, verkar det som i alla fall. Jag blir också glad av dem men en sak vet jag med säkerhet. Mina barn kommer aldrig att behöva se mig stå och spela luftgura framför Lasse Stefanz. Troligen inte framför något annat band heller. Lite behärskad är jag trots allt.

Malung 3

Malung är ju så mycket mer än Guldklavengalan. Det är danskurser med Tony Irving, cruising, loppisar, uppträdanden i Grönlandsparken och tjo och tjim i största allmänhet. Det finns till och med de som åker till Malung för att dansa! (Tihi!) För mig är inte dansen i Malung det primära, utan att träffa vänner och umgås. Måndagen vet jag egentligen inte vart den tog vägen. Vi hann en sväng på stan men plötsligt blev det brådis då vi skulle träffas på hotellet en stund innan det var dags för middag. Leif Wibron kom förbi i sin Opel Commodore-77, helt i originalskick.
 
 
 
 
Eftersom jag i själ och hjärta är en Opel-tjej så var det med stor andakt och tårar i ögonen som jag provsatt denna pärla. Tack, Leif! (Undanber mig kommentarer av typen "Köp en Opel, bli belåten, se naturen genom plåten". Särskilt riktat till mina goa, men ibland ack så oförstående brorsöner...)
 
Så åt vi en mumsig middag som vi avrundade med en irish innan vi gick upp till Orrskogen. Där spelade bland annat Streaplers och Flamingokvintetten. Nytt för i år var att de befann sig på bana 2 och där gjorde de sig alldeles utmärkt. De var verkligen kanonbra!
 
 
Det var även Arvingarna som delade bana 3 med Kindbergs. Ja, som också är skitbra!
 
 
Kvällen tog slut, vi gick till hotellet och sov som stockar. Tisdagen blev betydligt lugnare. Kula kom till hotellet med sin Pontiac Bonneville. Jag är inte helt säker på årsmodellen, men det kan vara en -65 eller -66. 
 
 
Jag tycker att jag passar alldeles utmärkt bakom ratten i den!
 
 
Jag makade mig till passagerarsätet medan Cattis och Monica tog plats i baksätet. Vet ni förresten hur varma svarta skinnsäten blir i solen? Hursomhelst så körde vi runt en stund i stan innan vi klev av för att uträtta lite ärenden. Vi mötte t ex upp Thomas på gågatan och tvingade med honom in i en damekipering, till hans stora förtjusning. Tack och lov fanns det fåtöljer därinne för såna som han.
 
 
Sen gick vi till det jättejättestora mat- och öltältet i Grönlandsparken där Thomas fick sig en sallad och vi tog varsin öl. 
 
 
Snabbt hade han glömt damekiperingen.
 
 
Elisas mamma och lillasyster kom och satt med oss en stund. På väg tillbaka till hotellet stannade vi till och åt en langos.
 
 
Dagen efter satt den här skylten uppe på langosvagnen. Kan det varit vi som knäckte dem?
 
Vi hann med en öl i solen på hotellets uteservering innan Cattis fortsatte upp till Orrskogen. Jag och Monica gick till rummet och började göra oss i ordning inför kvällen. Det var så himla skönt att ta det lugnt några timmar. Eftersom Arvingarna skulle vara med i Allsång på Skansen så hade vi bett att få bordet under tv:n i hotellets launge. Där satt vi bra, ända tills sällskapet bredvid bönade och bad om att få slå på ljudet så att de även kunde HÖRA när Sverige vann över Italien i fotbolls-EM. Vi fann så småningom för gott att förpassa oss vidare mot Orrskogen, där vi strövade omkring och lyssnade på alla banden.
 
 
Statuz är ett ungt nytt band som spelar kolossalt dansbar musik. Live, naturligtvis. De har ju inte hållit på så länge så de är givetvis inte fulländade ännu, men det är inget som märks på gung eller tempo. Det var i alla fall fullt på golvet när de spelade.
 
Tisdag blev onsdag och vi gick till hotellet. Det blev en tidig onsdag morgon eftersom Cattis och Monica skulle åka hem. SNYYYFT!!! Thomas och jag gick på stan, han gjorde en intervju och sen gick vi till hotellet och fixade oss inför den traditionella middagen hos Pelle och Susanna och deras kompisar.
 
Det blev en jättetrevlig kväll med god mat och trevligt sällskap.
 
 
 
 
 
och till slut gav vi oss iväg till Orrskogen, den sista kvällen för både mig och Thomas. Lasse Stefanz spelade på bana 2, det var massor med folk och alla var glada. Träffade Erica, Linus och resten av Drifters o deras familjer. Händer bara i Malung men är himla trevligt!
 
 
Gjorde till och med ett besök i öltältet, det första och sista för den här gången, innan kvällen avslutades med Ulf, Thomas och Niklas.
 
Vaknade utvilad på torsdag morgon och hann ner i restaurangen för att äta frukost med Thomas och säga hejdå. Sedan packade jag bilen och styrde hemåt. Det var 27 grader i Malung när jag åkte. Efter femton mil visade termometern 17 grader och när jag kom till Ljusdal var det 13... Jag anade vad som väntade.
 
 
Men solen sken och jag ångade på i ett bra tempo och plötsligt var jag i Skellefteå. Där spelade Callinaz och till dem hann jag dansa i nästan en och en halv timme.
 
 
Det är fint att dansa häruppe i norr. Vi är himla bra på foxtrot...
 
Det återstod 14 mil av resan, och plötsligt såg jag ljuset och där framme låg Luleå! 
 
 

Malung 2

Det delades förstås ut en massa priser på Guldklavengalan också. Även här utmärkte sig vårt fantastiska län Norrbotten! Jan-Åke Glavén, Expanders, blev nämligen Årets musiker och jag har nog aldrig varit med om ett känslosammare tacktal.
 
 
 Tårarna rann på Jan-Åke redan innan hann hunnit upp på scenen och när han slutligen sa att hans hustru Maria betytt mest för honom (typ nåt sånt) så var det nog fler än jag som fick något i ögat. Men fint var det.
 
 
Årets sångare - Hasse Carlsson. Mannen med den karakteristiska rösten som varit med och byggt upp dansbandsgenren. Något för alla nya band att tänka på. 
 
 
Åsa Karlström blev den ena av SKAP- stipendiaterna. 
 
 
Hennes förvåning och glädje gick inte att ta miste på och även här blev mina ögon en smula vattniga...
 
 
Christer Eriksson, Lasse Stefanz, blev den andra SKAP-stipendiaten. 
 
 
Också han var ytterst överraskad och rörd. Christer har skrivit oerhört många texter, inte alla under sitt eget namn, och är nog kanske lite av en doldis för många när det gäller textförfattandet. 
 
 
Titanix knep Årets album med Genom natten. Oväntat för många, men kanske mest för de själva. Glada blev de i alla fall!
 
 
Ännu en pristagare som fick tårarna att tränga sig på var Jenny Salén som blev Årets sångerska. "Jag sjunger ju inte lika vackert som de andra, utan låter mer som Brita Borg och Anita Lindblom." Hon blev så HIMLA glad och det var omöjligt att inte glädjas med henne!
 
 
Dreams fick Sveriges Radio-priset. Jättekul för dem.
 
 
Per Winberg och Hans Haraldsson, Atenzia Records, mottog juryns specialpris. Otroligt kul och bra för branschen att någon vågar satsa, och LYCKAS, med ett skivbolag med dansband som specialitet.
 
 
Elisa Lindström, Thomas Berglund och Henrik Sethson mottog priset för Årets låt. Tillsammans har de skrivit Be mig! Se mig! Ge mig! och vi lär nog se mer av det här samarbetet.
 
 
Kvällen sista guldklave delades ut till Årets dansband. Med mer än hälften av rösterna vann Lasse Stefanz! Mycket roligt för de ödmjuka killarna i bandet. Jag pratade med en av medlemmarna efteråt och han var så glad, så glad, men menade att både Streaplers och Elisa´s varit minst lika värdiga vinnare. Att det inte känts fel att "förlora" mot något av de banden.
 
Tyvärr satt det en samling mindre begåvade individer i publiken som BUADE när LS gick fram för att motta sitt pris. Att dessa människor inte har något som kan liknas vid hyfs och vett är inte svårt att räkna ut, och de har uppenbarligen heller inte förmågan att tänka hur det skulle kännas om det var DE som stod däruppe, eller kanske bara var god vän eller släkt med någon i bandet. Det är så jävla RUTTET att sätta sig och bua så man tror inte det är sant. Tur att den här ondskan och missunsamheten inte är så väldigt utbredd i den här i övrigt tämligen goda dansbandsvärlden.
 
Efter galan samlades alla pristagare för fotografering.
 
 
GRATTIS alla glada vinnare! Det var ni värda! Och om jag i något fall är av en annan åsikt så tänker jag inte ventilera den här...
 
När galan var slut blev vi som vanligt kvar i lokalen för lite firande. 
 
 
Jan-Åke och Andreas
 
 
Fru Tur-Åke (herregud, vad är det hon heter...?) och herr Tur-Åke själv. Ja, och så Andreas Weise till vänster förstås.
 
 
Okänd man, Mats Rådberg, Jocke Ekelund och Lasse Holm. Jag satt mittemot Mats och Lasse vid middagen. Det var trångt så ini bomben mellan borden och innan alla satt sig råkade jag stöta till bordsbenet. Både mitt och Lasses vattenglas liksom LADE sig ner mot honom och han fick allt vatten i knät. PIIIIINSAAAMT!!! Men han är ju en glad och trevlig prick som såg det positiva. "Tur att det bara var vatten och inte öl eller vin!". Tack och lov hann det torka innan han skulle upp på scen, men ändå... 
 
 
Satt en stund och surrade med Cattis o grabbarna, men det var bara jag och Anders (Streaplers) som fastnade på bild just då.
 
 
Vi ville ju ut och kolla golven (hahaha) så vi tog med oss en annan Anders och med honom provkörde vi alla banorna - Cattis, Monica och jag.
 
Så tog dansen slut och efter att vi släckt och låst hela Orrskogen (skoja!!) så gick vi till hotellet där vi utvärderade kvällen innan vi gick till sängs. Lina fotade mig i min klänning, för ni är flera som har sms:at och velat ha bild. Jag har ibland vräkt på och haft långklänning eller något annat elegant på galan, men dessa har blivit hängande oanvända efteråt. Det känns ju lite onödigt och nu har jag fått lite mer fyllning så jag lär nog aldrig mer komma i någon av dem. I år sydde jag således en bomullsklänning som jag kommer att kunna ha vid andra, mindre festliga tillfällen. På dans, till exempel!
 
 
Fram!
 
 
Bak!
 
 
På galgen! Den är sydd av ett jättefint och ganska dyrt bomullstyg, givetvis från Ohlssons.
 
Detta var allt om galan, men jag blev ju kvar i Malung några dagar, så det kommer en fortsättning imorgon eller senare idag.

Malung 1

Det här blir ett sjuuuuuukt lååååångt inlägg med typ hur mycket bilder som helst, bara så ni vet!
 
Ja, jag har ju varit i Malung eftersom det var dansbandsvecka där. Var ska sleven vara...? Jag åkte ner tidigt på lördag morgon efter att jag hämtat mitt ressällskap Bodil (Boel och Bodil on tour, hahahaha) och efter ca 12 timmar var vi framme. Då hade vi hunnit ha både kaffepaus och lunchrast. Mot slutet blev vi lite trötta och fnissade åt alla spirituella kommentarer som kom över våra läppar, så vi var på väldigt gott humör när vi anlände till Malung. Jag lämnade av Bodil hos C-G och åkte sedan vidare till hotellet, där jag checkade in. Av någon anledning fick jag ett dubbelrum fast jag bokat enkelt, men det gjorde ju inget. Jag använde ju ändå bara hälften av allting.
 
 
Sankt Olof är ett väldigt fint och fräscht hotell. Det finns t o m speglar och sänglampor på rummen och toaletten är ett under av lyx om man jämför med det andra hotellet i Malung.
 
 
Kolla in bilderna HÄR och jämför... När jag installerat mig gick jag ner i restaurangen och åt en räktoast medan jag väntade på att Thomas och Thomas skulle anlända, vilket de också gjorde till slut. De hade bara råkat svänga förbi Vansbro...
 
 
Framåt småtimmarna dök även Lina och hennes ressällskap upp. De hade hoppsat hamnat Leksand först. Ja, Dalarna är ett komplicerat landskap. Därför kör jag alltid efter gps:en. 
 
En annan fördel med Sankt Olof är att de serverar frukost/brunch fram till kl 12. Det innebär att man kan checka ut innan man går och äter (vilket jag fick göra fyra av fem morgnar eftersom jag bodde i fyra rum på fem nätter. Ändå ett avancemang eftersom jag bodde på fem olika ställen på lika många nätter i fjol...).
 
Det ägde rum en liten minicruising utanför hotellet.
 
 
Vi packade ihop oss och åkte upp till Orrskogen. Hamnade bakom en av de otaliga framgångsrika norrbottningarna som var på plats i Malung.
 
 
Här har vi två till - ljudteknikerna.
 
 
Kollade in bl a Arvingarnas soundcheck
 
 
men åkte sedan till hotellet för att göra oss fina inför kvällen. Innan vi gick tillbaka till Orrskogen och Guldklavengalan så firade vi Lina (som fyllde år) med jordgubbar och Leksandsknäcke.
 
 
Väl tillbaka i Orrskogen minglade vi lite. 
 
 
Linda träffar jag alldeles för sällan. Tycker att denna trevliga tjej skall vidga sina vyer och komma norrut en sväng. Jag är nämligen inte den enda bekantingen hon har härupp i Norrbotten. (Vet ni förresten hur många människor det finns som aldrig varit längre norrut än möjligtvis Östersund? Och då har de ändå bara kommit halvvägs...)
 
 
Carolina och Mikael från Callinaz poserar med kollegorna i Martinez - Sandra, Tommy, Danne och Linus.
 
 
Peo och Jan från Jannez
 
Och här kommer en underrubrik:
 
Artisterna
 
Detta var min åttonde Guldklavengala och bortsett från någon gala där i början har de alltid hållit hög klass, så även i år. Här kommer lite bilder på årets medverkande artister.
 
 
The Refreshments!
 
 
Mats Rådberg och Joakim Ekelund (Kindbergs) i en duett!
 
 
En av kvällens överraskningar (åtminstone för mig) var Andreas Weise. Vilken entertainer, vilken artist, vilken sångare!
 
 
Peter Larsson var Thomas sidekick och för det fick han betyget MVG. Han sjöng Det måste gå att dansa till och gjorde några härliga moves som rev ner stora applåder. Vet ni hur vansinnigt rolig karln är? 
 
 
Få får det att svänga som Kingen!
 
 
Glada och välsjungande Elisa! (Hon hade korta shorts under sin tingeling-klänning, ifall ni undrar...)
 
 
Christina Lindberg - på gång med ny skiva!
 
 
Lill-Babs hittade Brolle i publiken
 
 
och undrade varför dansbandssångerskor alltid måste vara unga och snygga medan gubbarna kan se ut hur som helst. Ja, det kan man ju fråga sig...
 
 
Jätteduktiga och ambitiösa Carolina Skaruup Olsson som gjort en raketkarriär med sitt band Callinaz!
 
 
Arvingarna är alltid Arvingarna. Så bra så det gör ont!
 
 
Maria Montazami tyckte allting skulle gå lite långsammare...
 
 
Mats Rådberg - still going strong!
 
  
 
  
 
Åsså Brolle då... Suck! Nästan lika fantastisk som Thomas.
 
  
 
  
 
  
 
Ida Sundelius sjunger vanligtvis i dansbandet Mingos. Hon framförde Det måste bara bli så (I guess you had to be there) med text av Ulf Georgsson på ett oerhört berörande och skickligt sätt. En riktig bubblare. Lyssna på låten HÄR. Underbar, om ni frågar mig.
 
 
Det mest fantastiska och känslosammaste numret på hela kvällen var Stefan Nyqvists hyllning till Flamingokvintetten i allmänhet och Hasse Carlsson i synnerhet. Jag saknar ord!
 
 
 
Sista numret var en storslagen uppvisning av Kingen, Brolle och Lasse Holm. Världsklass!
 
Jag ger mig för idag! Nu väntar Spionoperan på Kläppenteatern i Boden. Som jag sagt, det gäller att passa på medan man är ung! Imorgon skriver jag om pristagarna och allt runt omkring!

Att vara populär

Robban jobbar på ett företag i en bransch som har sett sina bästa dagar. Men eftersom allt i tillvaron tycks gå i cykler så kämpar Robban och hans kollegor i samma bransch  på, och hoppas att alla snart ska förstå hur betydelsefull och viktig hans profession är. 

 

Robban är bra, och framförallt har han något som gör att kunderna bara älskar honom. Han har inga problem att skaffa nya kunder, och det roliga är att många av dessa har upptäckt att även Robbans kollegor producerar något som tilltalar dem. Företagsledningen är kolossalt nöjd med Robbans insats och menar till och med att det är tack vare Robban som produkten fortfarande existerar.

 

Robbans företag är, som sagt, störst men det finns en mängd företag som har liknande produkter att visa upp, och många av dem kan också stoltsera med oerhört goda försäljningssiffror. Varje år delas det ut en bonus till det företag som under året betytt mest för branschen och de senaste åren är det faktiskt Robbans företag som har fått den bonusen. Robban och hans medarbetare slutar aldrig att glädjas över detta utan tycker alltid att det är lika roligt! Det ger dem inspiritation att fortsätta kämpa på och de är oerhört tacksamma! Det är möjligt att Robbans allra närmast konkurrenter/kollegor känner ett sting av avundsjuka men i så fall har de den goda smaken att hålla inne med det och gratulerar istället Robban och hans medarbetare. De vet ju att vore det inte för Robban och hans företag så skulle de förmodligen hamna ännu mer i skymundan. Alla VET vem Robban är och alla kan namnet på företaget, även de som inte för närvarande nyttjar produkten.

 

Nu verkar ju allt vara frid och fröjd. Folk är glada och tacksamma, branschen och produkten överlever kanske några extra år, men det är inte så enkelt. För även om kunderna och kollegorna är jättenöjda så finns det andra som tycker det är åt helvete att Robbans företag ska stå där med äran vartenda år. Och det har de ju sin fulla rätt att tycka, men de glömmer bort att Robban är en människa och smutskastar honom och företaget på facebook och i andra offentliga rum. När bonusen sist delades ut var det till och med några kunder som buade högt! Det finns kollegor som deltar i den här smädningen. Visserligen inte några framgångsrika kollegor, så det är antagligen avundsjukan och missunsamheten som lyser igenom men eftersom även de utrycker sitt missnöje på facebook så drar de igång drevet.

 

De här individerna förstår inte att Robbans företag INTE har nominerat sig själv. De begriper inte att Robban och hans medarbetare INTE röstar på sig själva. De är så korkade att de inte fattar att de ska vara så inihelvete tacksamma för att Robban och hans medarbetare är så framgångsrika, för det ger produkten publicitet och möjlighet att finnas kvar. 

 

Jo, jag vet att vi har yttrandefrihet i det här landet, men jag håller fast vid det jag skrivit tidigare (HÄR), nämligen:

"Visst kan man vräka ur sig vad som helst och rättfärdiga det genom att hävda yttrandefrihet. Man kan också slå sig för bröstet och tycka att man är en riktigt ärlig och uppriktig människa och ingen smilfink. Sen kan man göra sig till martyr och beklaga sig för att man "måste" ha samma åsikter som andra, man "måste" älska LS och man förstår inte att det handlar om sättet att uttrycka sig på. 

 
Om det förhåller sig så att ärlighet och uppriktighet är synonymt med att chikanera, förtala, håna och såra människor in publicum,  att inte hålla god ton och bara helt enkelt visa vanligt folkvett och respekt, ja, då föredrar jag nog att betraktas som en smilfink." 

Det måste gå att dansa till

För ett par år sedan gick plötsligt luften ur mig och jag gick in i något slags dansvägg. Jag fick svårt att ta mig ut på dans och när jag väl var där så hade jag inte särskilt roligt, trots att jag fick dansa jättemycket. Men eftersom dans är ungefär det roligaste jag kan tänka mig så har jag ändå knogat på och varit ut en hel del. Många goda vänner, framförallt Hans och Märit, har nästan tvingat ut mig ibland och visst har jag haft kul, men mest p g a att de är himla trevliga att vara med.
 
Fast på sistone har det börjat kännas som förr. Vi har åkt ner till Skellefteå några torsdagar och då har jag och Anneli slagit följe från Gammelstad eller Gäddvik och sedan har vi passerat Bergsviken där vi flyttat över till Larssons bil. Det är så jäkla kul och igår var det kuligast! 
 
Skellefteparken formligen dröp av dansanta karlar som inte ville något högre än att dansa med oss! Åtminstone kändes det så. Jag dansade med massor av nya, och alla var de jättebra! Och Mats Bergmans på scen var liksom bara grädden på moset. 
 
 
 
 
 
Håhåjaja! Nog brukar jag ha kul och tycka det är allt bra trevligt på dans, men så sjukt kul som jag hade igår var det längesen jag hade. Det roligaste av allt var i alla fall att åtminstone Anneli hade lika kul som jag. Så ni kan ju gissa vilket kacklande det var i baksätet på hemvägen. Stackars Hans och Märit.
 
Nu är det nattinatti för mig. Klockan ringer halv sex imorgon och halv sju tänker jag åka och hämta min kumpan och därefter bär det av till Malung! Som sagt, det är tur att man är ung,

och för all evighet

I och med att min framtida sysselsättning och försörjning är säkrad känns det som att jag kan njuta ordentligt av den här sommaren och verkligen göra vad jag vill. Alltså inom vissa ekonomiska ramar, förstås... Men skiner solen en dag kan jag lägga mig i gräset och bara njuta. Jag kan åka till Skellefteå och dansa utan att behöva stiga upp på fredag morgon. En litet aber med all tid som står till mitt förfogande är möjligen att jag har en tendens att sova bort halva dagarna. I morse vaknade jag kl 11 och det var ju lite sent förstås. Särskilt med tanke på att jag INTE var vaken halva natten utan lade mig omkring 1.
 
Det har varit en intensiv vecka. Mycket dans, mycket tjosanhejsan, restaurangbesök och annat kul, så igårkväll kopplade jag av i tvättstugan. Nu laddar jag inför lördag, då jag åker till Malung. Jag har sällskap på resan ner av kompisen Bodil, tack och lov. Det blir roligt.
 
I torsdags dansade jag till Martinez i Skellefteå, ett rent nöje! Fräsch repertoar, lika dansant som vanligt och så Sandras vackra röst som grädde på moset. Det är roligt att dansa när orkestern har sån gnista! 
 
I fredags åkte jag till parken där Claes Lövgrens spelade. De har bytt folk sedan sist, och utfallet av det är bara positivt. CL är ett oerhört kompetent dansband som har stenkoll på vad som funkar att dansa till. Och precis som Martinez har de förstås några låtar som är något alldeles extra.
 
Det var ju inte slut med detta, utan på lördag blev det dags att åka till Täfteå. Eftersom Hans textilbromsade sin motorcykel och tillbringade hela fredagen på Piteå älvdals sjukhus (skadat ledband i knät, ont i tummen och mörbultad axel) så tänkte jag att resan skulle bli inställd, men då Hans är en begåvad person som har fattat Streaplers storhet så tog han med sig kryckan, Märit och mig, ställde in farthållaren och menade att han skulle ha nästan lika stor behållning av att lyssna på dem och se oss dansa. Det är kanske som Annelie säger, "Den karln är för snäll för sitt eget bästa."
 
Jag behöver knappast säga hur bra det blev. Så kul att få dansa till Streaplers en hel kväll till. Skulle tro att det var kring 1000 pers i publiken så det blev ju stundtals lite småstökigt, men det får man faktiskt ha överseende med, tycker jag. Jättekul att folk kommer och har vett att uppskatta en orkester på scenen!
 
 
Jag fotade just inget, men här är i alla fall Märit och Hans. Känner mig lite småfånig när jag tar min relativt lilla kamera och går fram till scenen och fotar. Inte för att nån ska bry sig och gör de det så är det ju definitivt inte mitt bekymmer. Hade kanske känts bättre med en fläskig systemkamera. Nu är ju min Canon inte vilken skitkamera som helst. En ny, motsvarande går idag på ca 5500 och det är ju ingenting man hystar upp utan att fundera först. 
 
Nåväl, det tar ju en stund att köra till Täfteå. Och lika lång är hemresan. Men det är så himla smidigt att bara behöva köra till och från Piteå, så jag tog mig friheten att blunda lite där i baksätet så att jag skulle vara pigg och alert de sista fem och en halv milen till Luleå. Solen sken och på en lååååång enfilig sträcka hamnade jag bakom en gräsklippare.
 
 
Fast det gjorde förstås ingenting. Klockan var strax före 4 på morgonen, solen sken och jag hade Streaplers nyaste skiva i bilstereon. Det kunde varit sämre.
 

Årets höjdpunkt

Ett år går fort och plötsligt blev det vecka 27 igen. Vecka 27 är synonymt med Streaplersvecka som blev lite annorlunda mot tidigare år. De spelade nämligen i Skellefteå redan under vecka 26, vilket antagligen var en fördel för Bodens räkning. Det inbillar jag mig i alla fall.
 
Onsdagen inleddes i alla fall med att Roger Kvarnström från P4 Norrbotten gjorde en intervju med mig, Kjetil Granli och nye basisten Per Lundin. 
 
 
Här sitter Roger och jag i rännstenen utanför Scandic hotell och kollar in gamla Streaplersvinyler (alltså vi snackar sent 60-tal).
 
Därefter gick Roger in i bussen och pratade med Kjetil
 
 
och med Per.
 
 
Orkestern var tidigt på plats, roddade upp, soundcheckade och tränade litegrann. 
 
 
Därefter blev det en ordentlig middag och så var klockan halv åtta och kassan öppnade. 
 
 
Kön växte snabbt, men den effektiva kassapersonalen har alltid högsta växel i så ingen hann ledsna på att stå där. När kön var som längst plockades en extra stämpel fram och de som hade jämna pengar kunde gå före i kön. Sedan slogs givetvis dessa entréer in i kassan. Väldigt smidigt och kanske något att ta efter för folkparken i vårt sydliga grannlän. Där verkar man inte fundera så mycket på att effektivisera vid den värsta publiktillströmningen...
 
Nå, hursomhelst så rev Streaplers igång prick åtta och sen var det full rulle, både på orkester och gäster.
 
 
 
 
 
 
Ehh....
 
 
 
 
 
Det var förstås fullt på golvet hela kvällen. De här glada norrmännen nöjde sig dock med att lyssna och njuta av Streaplers härligt svängiga musik.
 
 
Som ni ser så sken solen över Boden den här kvällen. Underbart är kort och klockan blev midnatt alltför snabbt. Björknäsparkens personal sålde varmkorv i entrén och många trötta dansgäster passade på att fylla på med ny energi innan hemfärd. 
 
Efter en sån här kväll fylls energidepåerna till max. Det är så oerhört närande med alla fantastiska människor som är så glada och goa. Det är så här dans skall vara! 
 
Streaplers levererade förstås som vanligt, kanske med en ännu högre växel än veckan innan i Skellefteå. Det spelade med sånt jäkla driv och sådan energi och det är klart att det smittar av sig på publiken vilket i sin tur kanske taggar orkestern ännu mer. Bäst är de, i alla fall. Det går bara inte att stå still. Och jag håller med de som kom fram och sa att Streaplers är det absolut bästa bandet att bugga till om man nu vill göra det.
 
När lokalen var återställd i ursprungligt skick, det vill säga att borden var på plats igen och orkestern packat klart, var det så dags för den traditionella vickningen innan de gav sig iväg till hotellet.
 
 
Det var den kvällen och det här blir bara bättre och bättre! Det kan inte finnas något bättre ställe än Björknäsparken med den fantastiska personalen. Maken till snällare människor får man leta efter! 
 
Fler bilder från dagen och kvällen hittar ni på Streaplers hemsida HÄR och HÄR!

Siden sammet trasa lump eller Don´t try this at home!

Dupionsiden är ett väldigt fint tyg om man vill sy lite snyggare klänningar. Det är ganska styvt så vida kjolar får en naturlig vidd. Många dupionsiden skiftar vacker då det ofta är olika färg i varp och inslag. Jag har sytt en hel del av sidenet men aldrig tvättat något av plaggen. Enligt tvättrådet skall det kemtvättas men man KAN vattentvätta det. Man måste dock vara varse om att man inte kommer att känna igen sitt tyg när man tagit det ur tvättmaskinen. Lystern blir helt annorlunda, varpen färgar av sig på inslaget, det krymper rejält och blir så oerhört mycket mjukare.
 
Eftersom jag funderar på att sy en (till!) sidenklänning till Guldklaven så bestämde jag mig för att provtvätta en liten bit. Det här är resultatet:
 
 
Biten till vänster är den tvättade. Sidenet krympte ganska exakt 15 % och som ni ser tog den ceriserosa varpen över nästan helt och hållet. Men tyget blev mjukt och smidigt, vilket kan vara en fördel vid sömnad av t ex blusar. Ja, det var ju en jäkla tur att jag inte gjorde som jag brukar, bara tvätta och tänka att det ska gå bra. För det mesta tvättar jag förstås alltid mina tyger innan jag syr, bara för att undvika obehagliga överraskningar, men om det blir en Guldklavenklänning i dupionsiden så kommer jag tveklöst att kemtvätta den när det behövs. 

Boellas

Blond, bitter och besserwisser

RSS 2.0