Så många ord

Jag är medveten om att det förra inlägget urartade i något slags katastrofalaomslagdotcomplagiat, men jag hade Malin och Katarina hängande vid vardera axel och kan bara konstatera att det hade kunnat bli så mycket värre...

För att fördela dårskapets gracer har jag valt att inte förrän nu avslöja det faktum att jag numera innehar ÅTTA exemplar av Feel the spirit med Luleå Godtemplarkör. (Se inlägget Great Day.) Jag vet inte riktigt vad jag skall gör med dem. Kanske bara ha dem.

I dagens Norrbottenskuriren gör jag debut som frilansande recensent! Först ut är Larz Kristerz, men eftersom det är ont om utrymme på nöjessidan är det en ordentligt förkortad version som når ut till läsarna. Och ingen bild. Läs den publicerade recensionen här. Eftersom det inte blev någon bild i Kurren så kör jag med en favorit i repris. Sedan måste jag måla både ansiktet och naglarna. Jag skall tvinga mig till Folkan i Piteå där Martinez spelar. Man måste passa på.

Och till er som ser på tv ikväll vill jag bara säga:
- HÅLL TUMMARNA! MÅ BÄSTA THORLEIFS VINNA!

Starlight lady

Nu är hon hemma igen! Efter sex och en halv vecka i huvudstaden landade tösen på Kallax efter sitt livs andra flygresa. Den första ägde rum den 19 januari 1990 då hon endast var två ynka månader. På min inrådan åkte hon ut till Arlanda i god tid före avgång och det var kanske bra, eftersom hon steg av flygbussen vid utrikeshallen. Helt fel var dock inte detta. Hon checkade nämligen in där och fick ett boardingcard i papp istället för den sladdriga psalmbladstunna pappersremsa man får när man checkar in på rätt ställe. Ja, hon flög med Norwegian. Med tanke på priset kan man kanske inte alltid begära ett boardingcard i SAS-kvalitet. 

Hon hittade så småningom till inrikeshallen där hon lämnade in sin väska. Sedan kände hon sig lite vilsen och frågade killen vid incheckningen vad hon skulle göra nu. 
- Men du får göra vad du vill, svarade han och skrattade litegrann.
Sedan förstod han att hon inte var så rutinerad och förklarade att hon skulle gå uppför trappan, genom säkerhetskontrollen och därefter söka reda på rätt gate. Hon klarade detta med bravur men sedan kom nästa bakslag. De sålde inte chips någonstans! Jag fick ett sms i vilket hon undrade om det möjligen är förbjudet att äta chips på Arlanda?! Till slut hittade hon ett förkrymt Pringlesrör för 18 kronor som innehöll ungefär tio chips. 

Alltså körde vi förbi Kvantum och köpte en påse Estrella Salt & Vinegar som vi tog med ut till Kallax. 

Katarina flankeras av sina systrar. Alla ser lite skeptiska ut...
Sedan hämtade jag pappan och så åkte vi hem till mig och åt tårta! Kvart över elva en onsdag kväll!


I eftermiddags råkade jag springa förbi en skivback på Återvinningen. Där hittade jag den sällsynta LP:n Jag får liv med ett av mina favoritband, Bhonus! Och vem står längst till vänster, med härlig pudelfrissa, för liten t-shirt och höga jeans, om inte Hasse Östh, den ende originalmedlemmen från bandets start 1972! Inför den här fotograferingen hade de enats om en någorlunda enhetlig klädsel. Dessvärre var snubben längst till höger färgblind och dök upp i gula byxor. Ingen ville förstöra den förväntansfulla stämningen varför man enades om att den gulklädde skulle representera något slags soltema som eventuellt kunde härledas till sista spåret på andra sidan, Gryning


Vad värre var att den lille mannen i mitten (han som ser ut som en blandning av Jackie Chan och Freddie Mercury) hade missat de ljusgula USA-sockarna, i vilka jeansen skulle vara nedstoppade och istället iklätt sig rosa dito. För att lösa problemet föreslog fotografen att en dimma skulle läggas ut över scengolvet, på vilket de stod. Detta visade sig vara lättare sagt än gjort. Slutligen hittade man en firma, Bellalite, som hals över huvud ryckte ut och gjorde sitt jobb. Det här löste alla problem, också Hasses något för korta byxben...

Den märkliga titeln kommer sig av låten med samma namn. Den har samma melodi som Jeff Lynns I´m alive (Jag lever) från albumet Xanadu, men enligt skivtexten heter originalet I´m a live (Jag är ett liv), så då vet jag faktiskt inte...   

ÄNTLIGEN!!!

Äntligen har Thomas Deutgen en hemsida! Jag överdriver nog inte om jag hävdar att det uteslutande är Annas förtjänst. Ni vet, hon som är ett med datorer, och dessutom är en guldklimp. Som har designat min snygga blogg...

Många är vi som i ren slentrian åtminstone en gång i veckan tryckt upp Thomas Myspace-sida, bara för att konstatera att inget hänt sedan den 26 april, då han kungjorde tillblivelsen av radioprogrammet P4 Dans och sin egen medverkan i detta. Det sista inlägget Det är mycket nu, kära vänner avslutar han dock med ett löfte om"bildextra och spännande info från första inspelningen av P4 Dans" men det blev ingenting med det. Själv får jag ju direktrapporter från själva Thomas, men jag kan förstå om det för många andra har varit en tung tid som nu äntligen är slut. Vi kan se framåt igen!

Skryt
Igår fyllde Christin hemska jämna år. Och eftersom jag också fyller lika hemska, fast färre, jämna år i höst, så har jag full förståelse för att hon ville tillbringa helgen i källaren med en filt över huvudet. Rädslan över att någon galning skulle hitta på något vansinnigt illdåd, såsom att ringa på dörren och vänta sig paj och tårta, har så sakteliga trappats upp men trots detta har hon närt ett hopp om att någon i alla fall med ett gratulationskort skulle uppmärksamma hennes födelsedag. Så när brevbäraren stannade till vid deras låda i fredags så stod en förväntansfull Christin redan där. Och gratulationskort fick hon! Ett. Från DHR (De handikappades riksförbund) som hon är med i utan att knappt veta om det.
- Jag var gladare innan, sade hon bittert.
Men igår, när hon verkligen fyllde, så fick jag access till Allégatans Fort Knox. Med mig hade jag ett paket, inslaget i tyg (Någon hade använt upp presentpapperet. Bättre brödlös är rådlös.) och runt detta knöt jag en och en halv meter kattmönstrat band. I paketet låg denna fantastiska väska som jag egenhändigt tillverkat, skicklig som jag är!

Sydd av en ovanlig syntetpäls med vävd baksida. Påminner kolossalt mycket om Snoddas och Rozette, Rousseaus föregångare. De var också av rasen devon rex, men svarta, och möjligen lite mjukare i formen. Särskilt Snoddas. (Förlåt!)

Fodrad med gulligt kattyg. (Ej att förväxla med sattyg.) Fack för mobiltelefon.

Infälld ficka på baksidan, passpoalerad med konstläder så att inte dragkedjan skall fastna i pälsen.
Jag är svinaktigt nöjd. I väskan hade jag dessutom lagt ett par strumpor (givetvis med katter på) samt Larz Kristerz skiva. Christin blev faktiskt jätteglad! Särskilt för den! Själv blev jag bjuden på middag, saltimbocca, som smakade som på lyxrestaurang. Helt fantastiskt!

Och annars går det bra just nu. Lyckades efter ungefär sex timmar vid datorn i lördags, få iväg en ansökan till arbetsförmedlingen som söker personal till kundtjänst. Må gudarna vara med mig. Fast nu har jag ju haft hybris i nästan ett helt inlägg och det minskar väl oddsen. 

Csn har räknat ner mitt årsbelopp och Skatteverket tycks sakta men säkert släppa sitt grepp om mig. Men jag ropar inte hej ännu...

Därför stoppade jag vänster ringfinger mellan skärbrädan och kockkniven när jag skivade lök till middagen. Och eftersom jag efterstävar symmetri och inte hade något plåster på höger hand, så stoppade jag ner samma kniv i diskvattnet och tog upp den i bladet. Med höger hand, alltså.

Avslutar med en bild på min favoritkatt och hans nya kompis, den mekaniska nallen Björn. Eller om det var tvärtom...

Every time I feel the spirit

Jag gör stora framsteg framför datorn. Ikväll har jag lyckats scanna in en bild. Och inte nog med det! Jag klarade också av att lägga in en text! På BILDEN!! Se bara!

Och då kan jag ju lika gärna berätta varför jag sitter där bredvid Gunde Svan en kulen vinterdag i IOGT:s lokal i samma hus som SE-banken i Luleå. Året var 1984 och i Måttsund - en by strax söder om stan - ägde SM i längdskidor rum. Gunde var på topp och sopade banan med sina konkurrenter. Hans största supporter var nog hans mamma, som fanns vid hans sida den här dagen, men även hans flickvän Marie (som senare blev hans hustru) hängde med upp till Norrbotten. Det är troligt att också hon tävlade i SM men där är jag inte så himla påläst. Heller.

Gunde hade aldrig rökt och aldrig druckit alkohol, så därför ville IOGT hylla honom på bästa sätt, och det var genom att trycka ner honom och mamman i var sin fåtölj framför Luleå Godtemplarkör (som ni sett på bild i inlägget Great day). Där stod alltså en stor kör och sjöng några negro spirituals för stackars Gunde och mamma Gunnel och möjligen någon farbror som representerade föreningen. Det var - som när Thomas brukar beskriva jazzkonserter - tveklöst fler på scenen än i publiken. När vi hade sjungit färdigt plockade någon ner en tavla från en vägg och skänkte till Gunde och sedan gick vi, av okänd anledning, in i ett angränsande rum och det var då jag lät en av altarna föreviga mig bredvid världens mest framgångsrike skidåkare.

Genom fönstret kan man skymta ett pittoreskt litet trähus, en del av ett helt kvarter som sedermera jämnades med marken för att ge plats åt ett hus som innehåller både bostäder, bank och Berlins damekipering.

Som en avslutande parentes ber jag er lägga märke till min Tabita-look (håret) som någon vecka efter den här sammankomsten till hälften färgades svart. Därefter var skillnaden mellan mig och en ekorre knappt märkbar. Tröjan hade jag stickat av restgarner. Den har jag fortfarande kvar, och jag tycker den är väldigt vacker. När jag var ute bar jag en ljusgrå täckväst över, också den egentillverkad, och jag tyckte jag var snyggast i stan. Så var det på den tiden!

 

Relatives

Så är det dags för vecka 4 i mitt arbetsschema igen! Veckan då jag är ledig fredag, lördag och söndag. Sist den ägde rum så jobbade jag ändå lördag (självpåtaget) och det påverkade givetvis själva helhetskänslan. Men den här helgen kan jag göra vad jag vill. Eller måste, är kanske ett lämpligare ord. Den numera uttjatade förrådsrensningen fortsätter, och den har nu fått en helt annan placering på prioriteringslistan eftersom ombyggnationerna i "mitt" hus, enligt obekräftade uppgifter, skall påbörjas redan i maj. Jag skrattar inte ihjäl mig, om man säger så.
 
Heltidssysselsättningen kommer alltså framledes att vara förrådssrensning. Slut med dans och tjo och tjim. Nere i de djupa källarvalven skall jag vistas intill tidens ände.

Mysfaktorn är eventuellt en smula högre i mina utrymmen...
Jag har hela tiden tänkt flytta själv och därmed tjäna en månadshyra, men igår kväll kom jag till insikt om att jag kanske inte skall ta för givet att alla kraftkarlar i min omgivning har lust eller möjlighet att hjälpa mig. Jag har ju bröder, brorssöner, starka barn och en snäll och hjälpsam exmake, men samtidigt jobbas det, föds barn och planeras bröllop under våren, så det vore kanske enklast att låta grabbarna på Kalles bära. För släktsammanhållningens skull...

Trevligheter

JAAAAA!!!! JAG ÄR BÄST!!!!!

Idag kan man också glädjas åt att Larz Kristerz skiva äntligen släppts! Godnatt!

Burr


Ja, jäklar....

I jakten på ett par Helly Hansen-kallingar, eller något liknande, som jag hoppades skulle finnas i en garderob utan att jag visste om det, fann jag alla mina försvunna strumpbyxor. Deras gåtfulla försvinnande jag har avhandlat på den här bloggen i inlägg efter inlägg.
 
Kära döttrar! Förlåt! Trots att ni alla tre bedyrat er oskuld har jag ändå inte låtit mig övertygas utan varje gång jag sett er tänkt:
- Undrar vem av dem det är...
Att ingen av er någon gång visat er med något av paren på benen har varit av underordnad, eller rent av ingen, betydelse. Jag är en hemsk mamma. Skämmes.

My heart will go on

När man inte har något att prata om så kan man alltid säga något om vädret. Men ibland är vädret verkligen något att prata om! Som nu, till exempel, när kylan håller oss i ett gigantiskt järngrepp! Vi vaknar på morgnarna och konstaterar att termometern tycks ha fastnat på olidliga 22 minusgrader, men när sedan solen kikar fram så stiger den till kanske 17-18 i alla fall. 17 eller 22 - det är ingen större skillnad egentligen. Det är täckkjol på. Benvärmare, vinterkängor, mössa, lovikkavantar, you name it. Över allt detta drar jag min enorma dunjacka som jag varit tvungen att ta tillbaka från Janne eftersom jag annars varit tvungen att säga upp mig eller gå till jobbet i sommarjacka. Herregud, jag är ju stadsbo! Jag äger inga varma kläder! Finns ingen anledning! Jag har ju bara ett hundratal meter till garaget...

Den minsta sagt stora dunjackan har hursomhelst varit min räddning den här vintern. Det är som att kliva ner i en dunsovsäck utan botten, och den ser faktiskt ut som det också. Ja, den har ju förstås ärmar och det brukar kanske inte dunsovsäckar ha. Det roliga är att det är så stora ärmhål så att jag utan besvär kan dra in armbågarna genom dessa. Jag ser väl helt enkelt för j-vlig ut, där jag går på väg till mitt arbete, men vem bryr sig? Det är väl egentligen det minst viktiga man kan ödsla energi på? Förutom hockey... 

Kombinationen snö-kyla-sol är i alla fall mycket lyckad! Och trots den låga temperaturen är det varmare än i Stockholm!

I söndags fortsatte Malin och jag våra utgrävningar i förråden och jag var skoningslös i min utgallring av prylar. Jag hyr bord ett par veckor på Veckans Allehanda i Boden vilket innebär en möjlighet att tjäna en liten hacka på grejer som annars bara ligger och skräpar i källaren. Ska försöka komprimera prylarna så att jag kan säga upp det extra förrådet. Medan vi prismärkte och sorterade bråten fick jag ett genombrott i mitt presumtiva låtskrivande:

När du rensar ditt förråd
så lyssna på mitt råd
SPARA, SLÄNGA, SÄLJA, SKÄNKA 

och så vidare.... Kommer kanske på en vers också, endera dagen. Och en melodi.

Det här med Alla hjärtans dag är inget som jag riktigt har tagit till mig. Eftersom jag ändå är en bit upp i åren så snörper jag bara på munnen och kallar den och Halloween för kommersiell dynga. Men när jag kom hem från jobbet i fredags hade jag fått ett litet paket som innehöll ett par söta strumpor med hjärtan på samt ett kort med en fantastisk kärleksdikt.

Det kom från Rousseau. Rousseau är en katt. Alltid något. Själv skickade jag ingenting till någon. Jag är inte typen. Men det var roligt att få. Och på jobbet fick vi två askar med gelehjärtan. De var goda. Hjärtana, alltså.

Renåå päschåå stig ur å gåå

Två av mina vänner är också vänner med varandra så till den milda grad att de har varit gifta i en herrans massa år. Någon gång under äktenskapets gång fick de för sig att de skulle köpa en Renault och de enades om en Megane. En DIESEL! Den har gått bra i alla år fram till en dag i början av december då den plötsligt inte startade. Kent, som inte är helt tappad när det gäller dieselmotorer, laddade batteriet och kontrollerade både det ena och det andra innan han gav upp och med viss hjälp bogserade den till märkesverkstaden med - vad han trodde - kunnig personal.

Det började med att man bytte glödstiften. Kent var på plats och tog hand om de gamla som han sedan tog till jobbet och mätte på något sätt, och bytet av dem var helt i sin ordning eftersom de gamla hade gjort sitt. Men bilen startade fortfarande inte. Då bytte man bränslefilter och bilen startade. Det gjorde den däremot inte när Kent skulle hämta den.

Då bytte man bränslepump. Trodde man. Resultatet var hur som helst oförändrat. Det hade nu gått tre veckor sedan Kent körde in den genom portarna på verkstaden och han började känna en viss frustration. Det gjorde troligen också verkstadspersonalen eftersom de desperat föreslog ett regulatorbyte.
- Det är inte särskilt troligt att det behövs, sa Kent, men byt ni. Och startar fortfarande inte bilen efter det så sätter ni tillbaka den gamla och jag betalar ingenting.

Han hade under tiden varit i kontakt med en annan verkstad, Wibergs, som skulle förbarma sig vid behov, och detta behov dök mycket riktigt upp när regulatorn var bytt och bilen fortfarande inte ville starta. Det blev återigen bogsering, denna gång till kvarteret intill, och efter en timme ringde de från den nya verkstaden:
- Nu har vi bytt bränslepump, bilen går, och du kan hämta den när du vill.
- Men, sa Kent, den har de ju redan bytt på Volvo!
- Nix, sa snubben på Wibergs, de har bytt bränslemätare, eller som vi kallar den, tankarmaturen.

Kent blev arg, och Ingrid blev ännu argare. Tillsammans stegade de in på Volvo för ett samtal med verkmästaren som genast klickade upp deras ärende på dataskärmen. Johodå, de hade bytt glödstift. Japp, så var det. Sedan hade de bytt bränslefilter. Jajamen. Och sedan var det bränslepumpen.
- Har ni bytt bränslepumpen? frågade Ingrid.
- Jodå, sa verkmästaren.
- Nej, det har ni inte, sa Ingrid. Ni har bytt bränslemätaren. En hel bränslemätare, dessutom.
Verkmästaren försökte ett ögonblick att övertyga henne om att så inte var fallet men fann för gott att erkänna sitt misstag när han upptäckte att hon hade rätt. De båda delarna sitter tydligen tämligen nära varandra på den modellen varför detta enorma misstag begåtts. Som en sista försvarsåtgärd ville verkmästaren gå och prata med mekanikern, men inte heller det gavs han möjlighet till eftersom Ingrid helt sonika talade om för honom att snubben som kopplat datorn till deras bil och på det sättet försökt hitta felet, knappast kan kallas för mekaniker utan snarare skall tituleras bildelsbytare och att han istället skulle koncentrera sig på att räkna de pengar han skulle betala tillbaka till dem.

Och vad kan man dra för slutsats av denna historia? Jag tänker först och främst att det är konstigt att en som arbetar med att skruva i bilar inte ser skillnad mellan en bränslepump och en bränslemätare. Sen tänker jag att det är en himla tur att jag har min ex-man Janne som förbarmar sig över min bil så fort det är något. Förstå vilken förmögenhet han har sparat åt mig! Och sen går mina tankar osökt till de arma stackars kvinnor och män som inte har det som jag utan som är helt utlämnade åt verkstädernas godtycke. Slutligen undrar jag om det fortfarande finns bilmekaniker som lyssnar, tittar och drar logiska slutsatser i sina felsökningar? 
  
För övrigt var jag inte och dansade till Blender i Piteå igår. Jag såg heller inte Melodifestivalen, men jag och Ingrid delade på en smörgåstårta och en flaska vitt innan vi rundade av lördagskvällen med te och kakor. Så kan man också fira helg.

You never can tell

Det här med att planera mina lediga dagar i förväg är något som jag tydligen skall låta bli i fortsättningen för det blir ändå aldrig som jag tänkt mig. Hade för avsikt att stiga upp i gryningen och tillbringa några timmar i förrådet med att prismärka smått och gott och sedan åka till Veckans Allehanda där jag hyr bord och förhoppningsvis tjänar en liten hacka på sådant som annars bara tar upp plats i mina förråd.
 
Sedan tänkte jag jobba två timmar så att mina kumpaner skulle kunna äta lite lunch i lugn och ro, och därefter skulle ett utvecklingssamtal äga rum här hemma. Hembakad pizza till middag och sedan en tur till Frida i Piteå. Ja, så skulle min dag se ut. Men ett sms från Christin, i vilket hon redogjorde dagens temperaturförhållanden i Boden (-27 grader) samt en åsikt om att "ingen frisk människa går ut en sån här dag" kullkastade åtminstone förmiddagens planering. Jag vill ju gärna uppfattas som en kvinna vid sunda vätskor, så jag vände på mig och somnade om. Och det kändes väl i och för sig inte helt fel.

Men jobb blev det och även utvecklingssamtal. Mitt på dagen visade termometern behagliga -3 så jag grämde mig onekligen en smula. Efter middagen åkte jag till Piteå, och en sådan tur tar numera bra mycket längre tid än förut, eftersom jag håller fartbegränsningarna. Detta är i och för sig ingen nackdel, för jag hinner ju lyssna på mer musik. Bilen är ett bra ställe för sådana aktiviteter eftersom man inte stör någon granne och slipper skämmas när man sjunger med.

Igår spelades Led Zeppelin, som för övrigt har mycket gemensamt med både Larz Kristerz och Lasse Stefanz. Vad, undrar ni kanske då? Jag tror att särskilt Thomas och Anna undrar det. Jag spelade en del LZ i somras när de var här, och till slut kom Anna in i köket och låtsasrökte en låtsasjoint och därmed förstod jag vad hon tycker om den sortens musik. Ack, ungdomligt oförstånd! Vi däremot, som har vuxit upp med detta välljud, får aldrig nog av dess mångfald. Ingen låt är den andra lik. Här trängs häftiga trummor med lika häftiga gitarrer och rätt vad det är hörs en banjo. Det är tuffaste rock blandat med skön soul och lugna ballader. Det. Är. Sååå. Bra!


Nu kallar plikten och förhoppningsvis hinner jag med bussen. Det är nästan -20 idag igen....

Jo, förresten... Alla tre banden har både L och Z i sina namn!

Pigs in cups!!

På dansmaffian.se diskuterar man just nu ett delikat problem, nämligen svinkoppor. Det är något som man kan drabbas av när en snubbe med skäggstubb gnuggar den mot sin danspartners känsliga ansiktshud tills blodvite uppstår. Gnussa kallas visst svamlet och sägs vara helt fantastiskt mysigt. Tack och lov är jag så lång att jag slipper bli utsatt för något sådant vansinne. Mysigt tycker jag det är att dansa med män som rör på fötterna istället för på huvudet. Thomas Deutgen är en av dem, men det finns fler.

När ett av våra barn var tre år drabbades hon av svår eksem i ansiktet. Det kliade oerhört och hon var röd, svullen och sårig runt hela hårfästet. På inte fullt en vecka hann vi besöka fyra läkare som alla skakade på huvudet och uteslöt allergi eftersom hårbotten såg "så fin ut!" Den femte läkaren var en hudspecialist som tittade på henne och sa:
- Det är schampot.
- Men hårbotten...? sa jag
Han förklarade att hårbotten är tåligare än den känsliga huden runt om och i ansiktet. Många hårvårdspreparat innehåller slaggprodukter som inte finns med i innehållsförteckningen och som i sin tur innehåller nickel. Och nickel är ju inte så bra, särskilt inte om man är allergisk mot det.

Varför skall man då hålla på och gnida sitt känsliga ansikte mot någons skäggstubb, och dessutom kanske tio olika skäggstubbar på en kväll? Peeling utför man väl ändå hemma i badrummet? Jag tycker verkligen att det är skitsnyggt med stubb, men inte farao pallar ju huden att gnuggas mot den i tre och en halv timme...


I fredags hände det något ytterst märkligt i butiken. Vår nya mönsterbok försvann! Katalogen med BILDER på vårens mönster, den man bläddrar i, hittar ett mönster man vill ha, går till kassan och ber den trevliga personalen plocka fram det, DEN blev helt enkelt stulen! Inte för att jag kan förstå vad någon skall med den till. Kvar på bordet låg en resekatalog från Apollo, hälften så stor, en bråkdel så tung. Vart är vi alla på väg nu? Om alla blommorna dör...

Och allt vi har kvar är den här. Från i höstas.
Jag har ännu inte lyckats få till sömmen på den svarta overlockmaskinen. Jag har trätt om den tre gånger efter alla konstens regler (läs: instruktionsboken) men nu ger jag f-n upp! Det blir öglor stora som lasson på baksidan! Jag har provat ALLT! Diffrentialmataren, stygnlängd, ALLT! Jag är uppgiven, förlorad och knäckt. Kom hem, Katarina!!

Den övre är framsidan, den nedre är baksidan. Råd och tips emottages tacksamt.


En liten fela

När den svenska uttagningen till Eurovisionsschlagerfestivalen, som vi sa på Kalle Sändares tid, ägde rum 1979, för osannolika 30 år sedan, satt jag i den så kallade Norrbottensjuryn. Ett stort och ärorikt uppdrag, som bland annat delades av min brors fru Ulla och hennes bror Ulf. Övriga jurymedlemmar har jag bara ett vagt minne av, men jag vet att en äldre farbror hade hörapparat. Eller om det var hans fru.

Det gick till så att vi träffades i Sveriges Radios hus redan i den grymma gryningen den dag som tävlingen gick av stapeln. Utan att behöva göra någon närmare kontroll så vill jag minnas att det var den 17 januari, men jag kan faktiskt ha fel. Har jag rätt så är det inte heller så bra, utan känns mest läskigt, så vi kan väl låta det där med datumet bero.

Hur som helst så satt vi där runt ett konferensbord klockan 7 på morgonen (fast det kan ha varit 9) för att för första gången få lyssna på de tävlande bidragen. Just precis - LYSSNA. På den tiden var det melodin som tävlade och inte framförandet. Kläder och koreografi kom i andra hand, minst.

Någonstans i mina gömmor vet jag att jag har kvar ett häfte med namn på de deltagande artisterna, låtskrivarna samt låttexterna. Magnus Uggla, då endast 23 år gammal, deltog med Johnny the Rucker. Melodifestivalen passade nog egentligen inte riktigt hans image och jag minns att han gormade lite om inräkning och sådant, och fick ta om introt vid genrepet.


En ung Eva Dahlgren satt på en pall och framförde stillsamt sin Om jag skriver en sång. Hon hade likadan frisyr som jag också hade då, ett slags permanent som gjorde att skallen såg ut som en kina-hatt. Övriga bidrag var Ola Håkansson med Det känns som jag vandrar fram, Py Bäckman Var det här bara början, Kjell Hansson Mer än bara över natten, Tomas Ledin Det ligger i luften, Pontus Platin Nattens sång (Ryktet sade att han köpt sin låt av en engelsk kompositör och att han dessutom var nära bekant med flera i urvalsjuryn) Adolphson och Falk Tillsammans (De slog senare igenom med sin coola syntpop. Vem minns inte Blinkar blå, Mer jul och Bärande våg?), en folkmusikgrupp vid namn Timotej som spelade En egen fela samt sist men inte minst det som kom att bli det vinnande bidraget nämligen Satellit av och med Ted Gärdestad. 
 
Nåväl, någon gång vid lunchtid fick vi för första gången SE artisterna framföra sina bidrag, men sedan var det ridå igen och vi förpassades till ett annat rum där vi återigen fick lyssna och lyssna och lyssna och lyssna... Jag, som var raggare, hade redan bestämt mig för vilket bidrag som skulle vinna, nämligen Magnus Ugglas. Dessvärre var jag ensam om den uppfattningen och fick finna mig i att övriga jurymedlemmar tyckte Gärdestad var bättre... 

Efter ett halvt dygn släpptes vi ut ur huset och kunde återvända hem för att se programmet i TV. Jag minns att jag hämtade några kompisar i min beiga Vaz av 78 års modell (den nyaste "bil" jag någonsin haft) och att vi sedan åkte hem till mig. 

Så var det på den tiden, och när jag såg Melodifestivalen igår kan jag konstatera att mycket hänt sedan dess, inte minst vad gäller scenografin. Det blir mer och mer storslaget för varje år, det skall vara roligt som tusan och varje deltävling är som en gigantisk show. Jag skall villigt erkänna att jag endast såg delar av programmet eftersom jag ägnade kvällen åt en så viktig sak som att trä om den ena overlockmaskinen. Inte med någon vidare framgång kan sägas... Mer om det när jag har lugnat ner mig.  

DansbandsARTISTER

Se på rubriken! Fanns överhuvudtaget det här ordet före Dansbandskampen? Jag tror inte att jag har hört det förr, faktiskt. Under tisdag och onsdag har man kunnat köpa en cd-skiva tillsammans med Aftonbladet "[m]ed artister från Dansbandskampen." Jag njuter och tycker det är underbart. Givetvis var jag tvungen att köpa den även om jag av princip är emot samlingsskivor. Och det är klart att den inte är perfekt och jag hade mer än gärna velat byta ut en del av låtarna, men det är av underordnad betydelse. Jag är så glad över dansbandens upprättelse och hoppas nu bara att vi kommer att få höra ÄNNU mer av dem i radio. Tillvänjning, kära läsare, tillvänjning. Det är ett fenomen som hjälpt fram många värdelösa låtar som trots att de lämnat mycket övrigt att önska ändå har klarat sig tack vare att de inte har framförts av dansband utan av den snajdiga gruppen BWO. Till exempel. 

Albumet Dansafton innehåller tolv låtar med olika dansbandsartister från Dansbandskampen. Några av dem har ni aldrig hört förut eftersom bandet åkte ut efter första låten. Kindbergs version av Tiotusen röda rosor slapp vi tack lov höra i TV. Jag älskar ju Kindbergs och tyckte det var jättetråkigt att de inte gick vidare, men Thore Skogmans gamla hit lyckades de inte väcka liv i. Det är möjligt att de spelar den i Piteå på lördag men man får väl passa på att gå och pudra näsan under tiden. Om jag alls åker dit, vill säga. Det skall ju rensas i förråd den här helgen.

Andra låtar som jag hoppar över är Highlights Aldrig skall jag sluta älska dig och det har absolut ingenting med orkestern att göra utan beror helt och hållet på att jag verkligen avskyr den låten. Den är helt enkelt genuint dålig. Inte heller Rehab med Zlips står jag ut med. Melissas starka onyanserade röst gör att jag har tröttnat efter halva den enformiga låten.

Men sen spelar jag allt! Jag sjunger med i Face-tjejernas Den stora dagen, dels för att den ligger i rätt tonläge men också för att jag blir mer och mer förtjust i deras stämsång och arrangemang. De har ju nyss kommit med sin första full-cd som jag recenserade i P4Dans härom söndagen, så jag har lyssnat på dem en hel del sista tiden och tycker onekligen att de gör mycket som är bra. Mickeys Mambo No 5 är också kanon och gör mig verkligen danssugen. Det blir jag däremot inte av Mercy med Shake, men jag lyssnar gärna på den igen och igen eftersom det är en kolossalt lyckad version och Christine Granholm sjunger så bra.
 
Och resten är hur förträffligt som helst! Scotts Jag ringer på fredag, CC& Lees Leende guldbruna ögon får mig dock att tänka på härliga Black Ingvars. Varför vet jag inte...Hm...

Martinez gör något bra av Dancing in the street, en låt som jag aldrig riktigt tagit till mig förut men som här framförs i en medryckande version. Kul med publikljuden till! Tja, och sen har vi Bengt Hennings De sista ljuva åren. Suck. Unforgettable.

Att Jenny Salén ligger ett par oktaver under mig märks tydligt när jag försöker sjunga med till deras skivor, men nog måste hon ha kommit in i målbrottet rejält de sista åren? Jisses. Men ruskigt läckert arrangemang av The Best

Jag sparar Larz Kristerz till sist av den enkla anledningen att de låter som jag vill att ett dansband skall låta. Jag som tycker om Streaplers, Flamingo, Thorleifs, Max Fenders kan nu lägga Larz Kristerz till den kategorin och det gör mig så glad! Nu är återväxten säkrad! 

På det hela taget är Dansafton en mycket bra och prisvärd skiva. Det slår mig hur olika dansmusik kan låta och ändå fungera som dansmusik. Så varför hålla på med den vansinniga indelningen MOGET och MODERNT? En del spelar si och en del spelar så, kan det inte räcka med det?

Efter regn kommer solsken

Ni trodde kanske att ni kommit fel, när ni istället för en bubbelgumsrosa blogg mötes av den coolaste design som någonsin skådats i bloggsammanhang. Ett stort fett abnormt enormt gigantiskt TACK till underbara Anna Neah Olsson som har gjort jobbet! Denna tålmodiga genomgoda människa är inte bara en fantastisk sångerska - hon är praktiskt taget ett med datorer också. Jag har flera gånger under dagen kommit på mig själv med att gå och längta efter min blogg! Om gårdagen delvis gick i moll så har nog den här dagen mest gått i dur!


Roligt
En kund kommer fram till disken och säger till min kumpan:
- Har ni hundkläder?
Det smäller till i disken när min kollegas haka landar bredvid kassaapparaten.
- Va? säger hon till slut.
- Har ni kläder till hundar?
På gränsen till ett hysteriskt fnitteranfall är det enda hon får ur sig:
- Nä...
Jag som står en bit ifrån och bara lyssnar blir som vanligt förbannad och får behärska mig, något som jag tränat mycket på under de senaste tre åren. Egentligen vill jag ta ett par långa kliv fram till kunden, titta ner på henne och fråga varför i hela friden vi skulle sälja hundkläder. Jag menar, VAD i en tygbutik kan få någon att tro att vi dessutom säljer kläder till hundar? Men det är roligt och vi skrattar gott åt frågan en stund efteråt. Hånskrattar. He he...

Tråkigt
Anna åker hem. Tårar från himlen.

Roligt
Den säkra källan som hävdade att det i Stockholm säljs Plopp Saltlakrits hade rätt! Denna hittade jag på Kvantum ikväll!

Den är helt klart ett strå vassare än den numera insomnade Plopp Lakrits, som hade lila papper. Jag är så glad att jag inte vet vilket ben jag skall stå på!

Tråkigt
Insåg idag att jag inte längre kört prickfritt. Jag har alltså gjort mig skyldig till en trafikförseelse, något som aldrig tidigare hänt mig, perfekta människa. But what a heck! Jag har ju klarat mig länge!

...men det enda som är sant är det värsta av allt...

Det här skulle bli en redogörelse av alla skojigheter jag varit med om sedan Thomas och Anna landade på Kallax på torsdag eftermiddag, och det är möjligt att det blir det också så småningom, så därför börjar jag med det värsta. Efter 30 år, 6 månader och 12 dagar lyckades jag få min första fortkörningsbot ever. Och ni skall veta att jag har kämpat...

Eftersom helgen har varit nästan onödigt kul på alla sätt så tänkte jag att jag skulle försöka lägga lite sordin på den uppsluppna stämningen i bilen på vägen hem från Gällivare, men inte förrän i Börjelslandet lyckades jag. Där blev jag invinkad av en polisdam som undrade om jag visste vilken som var den påbjudna hastigheten på den sträcka jag befann mig.
- 70? svarade jag dumt, trots att jag mycket väl visste att det INTE var det.
Det visade sig att jag kört 106 km/h men att hon dragit ner det tre km eftersom de alltid gör så. Ja, så fick jag gå in i deras mysiga buss och där satt en bekant från min tid som pistolskytt, och även från dans, och han kunde väl inte göra så mycket annat än sin plikt, vilken var att skriva ut en bot på 2000 lakan. Precis vad man behöver tre dagar efter en rotfyllning. Så fick jag blåsa och jag hann tänka att det vore ju verkligen pricken över i om det blev grönt, men tack och lov visade det negativt. Positivt för mig, alltså.

  
Man har ju undrat ibland hur det är att bli tagen av polisen och nu vet jag. Men något säger mig att det finns trevligare sätt...

Men annars är det bra! I torsdags åkte vi till Ann-Marie i Avan och åt underbar champinjonsoppa med sherry, och hade det sådär trevligt och mysigt som man alltid har hos henne i hennes lilla hus. På fredag morgon åkte Thomas ner till Karlskrona över dagen eftersom han skulle vara konferencier på Wachtmeister (ett köpcenter) då Scotts och Larz Kristerz besökte detta. Anna var i Sigges goda händer hela dagen och han körde runt med henne för att hon "skulle få se saker som hon aldrig har sett förut eller ens visste fanns." Kvart i elva på kvällen hämtade vi Thomas och åkte sedan på Invit en stund. Bara för att kolla.

På lördag morgon åkte vi ut till Hindersön och Jopikgården för att äta våfflor. Det är en lite speciell känsla att åka bil på isen rakt ut i skärgården, och trots att jag bor här var det lika nytt för mig som för Anna. Jag har kanske åkt någon gång, men definitivt aldrig kört. Vacker var det i alla fall.

Anna var lite rädd först...

...men sen gick det över.

Vägvisare till havs.

På Jopikgården serverades det också en underbar palsternackssoppa som ingen av oss kunde motstå.
  
Den skall säkert vara vriden åt ett annat håll...

Bara 25 mil kvar till Gällivare...
Jag skall, skam till sägandes, erkänna att jag ALDRIG varit i Gällivare! Jo, jag har suttit på ett tåg som har stannat på stationen och ifrån detta blickat ut över Karlgrens slakteri, men icke desto mer. Jag såg alltså med spänning fram emot kvällen. Men först körde jag till Töre och därefter typ hundra mil till som var lika spännande som ett nummer av Vår Kyrka i väntrummet hos tandläkaren. Gran, tall, gran, tall, gran, tall, tall, gran och när man tänker att man snart är framme dyker det upp en vägskylt som det står Gällivare 128 km på.

Men till slut kunde vi ändå parkera bilen och checka in på fina hotellet! Jag hängde upp min dunjacka på en krok i hallen bredvid något som jag trodde var en garderob, mest för att det är där man brukar placera garderoben i hotellrum, men när jag tittade en gång till upptäckte jag att det var hotellrummets duschkabin som man gett en så finurlig placering!

Efter att ha bättrat på make upen, bytt om och fixat frisyren åkte vi vidare till Malmberget där Thomas skulle vara konferencier på Konsum Malmfältens 100-årsjubileum. Där sammanstrålade vi med Martinez som skulle spela på kvällen för de ca 300 gästerna. Och inte nog med det! På plats fanns också Anders Mattsson, Martinez forne keyboardist som numera studerar på musikhögskolan i Piteå.

Lillan, Anders och Jouni

Krister i grym raggarfrilla

Thomas, Danne och Anna
Det var kallt som tusan i logen, där vi också fick äta, men allteftersom timmarna gick och Thomas insatser var tämligen utspridda, vilket innebar ett jäkla springande fram och tillbaka genom köket om vi ville lyssna på honom, så ledsnade Anna och fann för gott att åka till hotellet och mysa istället. Jag skjutsade henne och hann precis tillbaka för att se illusionisten Peter Varg, bl a känd från Robert Bronetts show Stormen.

Jag, och många med mig, har dock en liten undran. Här har Konsum Malmfälten anlitat en av Europas främste illusionister, troligen för att de ville bjuda på något alldeles extra, men vad gör folk? Jo, de sitter och snackar! Ett tämligen stort antal oförskämda, ouppfostrade, ohyfsade individer kunde inte hålla käft under den halvtimme som föreställningen pågick. En bedagad berusad kvinna satt till och med och pratade i telefonen! SKÄMMES!!!

Peter Varg
När Martinez började spela så dansade jag och Thomas några danser och sedan gjorde han ett bejublat framträdande tillsammans med Lillan när de sjöng En dans i morgonsolen på sitt eget speciella vis. Sedan åkte vi till hotellet där hela huset gungade. Vi hämtade Anna och gick tillsammans med Peter ner till diskoteket som den här kvällen sköttes av Skilda världar-Bengt Dahlqvist. Där stannade vi tills lamporna tändes klockan 02.00.

Efter en god natts sömn åt vi frukost som serverades hela förmiddagen! Mycket humant! Bengt slog sig ner vid vårt bord och berättade lite om sin karriär som bl a diskjockey.
 
Mycket var bra med hotellet. Rent, fräscht, skön säng, varmt på  rummet (till skillnad mot Mälarblick i Strängnäs) men koka ägg så de blev hårda, det kunde de inte...

Sen åkte vi hem samma väg som vi kom. Stannade till hos Vippa-Tore utanför Överkalix där de har gigantiska Aromatburkar på borden. Anna blev djupt imponerad.
 
Och det bittra slutet på den roliga helgen känner ni redan till. Men av någon anledning lyckas jag omge mig med människor vars hjärtan är av guld, och mina gäster utgör inget undantag. Så den här är inte längre min, och jag har slutat gråta för idag.

Boellas

Blond, bitter och besserwisser

RSS 2.0