After school special

Många av oss som har vuxit upp i Norrbottens kustland har haft förmånen att lära sig sällskapsdansens mysterier av den legendariska Doria York. När jag gick i skolan hette hon Styvén och höll kurser på kvällstid i skolmatsalen. Vi drillades inte bara i foxtrot utan också i bl a tango, twist och bugg. Dansa hucklebuck (Cool Candys) och Du ser en man (Svante Thuresson) var två av låtarna vi fick höra igen och igen och igen... Jag kände nog egentligen redan vid den här tiden att detta var min melodi, eftersom jag efter avslutad kurs, tillsammans med några klasskamrater, gick ytterligare en. Denna gång i badhusets festsal. Majoriteten av deltagarna var vuxna, alltså riktigt gamla. Någon var säkert nästan tretti...

Allt detta hände sig någon gång omkring 1973-74. alltså ungefär samtidigt som en välkänd programledare och nöjesprofil såg dagens ljus. Detta gossebarn kom även han sedermera att skolas av Doria York. De flesta som har dansat med någon av oss, känner således till det lyckosamma resultatet.

Följande tidningsurklipp hittade jag hemma hos min mamma häromdagen. De är daterade den 1 oktober respektive 29 september 1967.




En lustig detalj är att min bror lyckades hålla sig framme och hamnade på bild, både när Norrbottenskuriren och Nsd besökte kursen. Men kanske var tjejerna för intressanta eller också var det något annat som lockade, men så här 42 år efter kan jag avslöja att Doria inte lyckades lika bra med alla sina elever som med mig och Thomas... Fast brorsan har klarat sig riktigt bra ändå!



Kommentarer
Anonym

Men hallå! Snubblade in här av en slump och såg att det var du, vad kul. Vilken rolig blogg dessutom. Även jag har drabbats av (eller haft förmånen) att ha Doria York. Dock utan bestående resultat. Har fortfarande två vänsterfötter, tyvärr. Ville bara lämna ett litet avtryck genom att skicka en hälsning till dig. Hoppas allt är bra. Din före detta kursare på PPU /Jenny

2009-08-18 @ 19:48:00
Bosse

Men har man sett på f-n! Att urklippen fanns kvar och att också jag finns kvar. Inte är det särsklit mycket jag har dansat sedan dess men några svängar har det blivit. Ja, ja - nostalgin breder ut sig.

2009-08-19 @ 18:26:04
Ethel

Tänk att även jag haft nöjet attt lära mig de första stegen i foxtrottens värld utav Doria Styvén. Det var skolan som ville ge grundläggande danskunskaper åt eleverna (föredömligt tycker jag), det är ju ett helt liv sedan, men minnet finns kvar...bilder rullar genom huvudet.

Roland fick även nöjet att dansa med Doria på Mogenlogen några år innan vi flyttade från stan. Hon gillade fortfarande att dansa trors att hon då var ganska till åren kommen. Kul att se tidningsurklippen.

Du har en förmåga att spara på så kul grejer.

2009-08-20 @ 23:56:11
Gunnar

Hoppsan - den kära Doria var tydligen rejält i farten när det begav sig! Jag gjorde lumpen på I19 i Boden 1973-74 och gick då en kvällskurs i sällskapsdans med Doria som ledare. Eftersom det var få kvinnliga deltagare på kursen dansade Doria själv med de flesta av oss värnpliktiga under kursens gång; jag minns fortfarande med stolthet hur hon under en av våra danser sade till mig att jag hade bra rytm. Det har jag levt länge på!

2010-04-11 @ 23:25:56


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Boellas

Blond, bitter och besserwisser

RSS 2.0